Вълна от атаки между БСП и ГЕРБ за роднински назначения

Социалистите извадиха "дрийм тийм" в "Булгартрансгаз", управляващите питат работи ли съпругът на Корнелия Нинова в "Лукойл"

Валери Жаблянов, Атанас Зафиров, Иван Иванов

Скандалът с роднинско-приятелските назначения на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в община Хасково, заради който той депозира оставката си от парламента, отприщи вълна от обвинения между управляващата партия и БСП за шуробаджанащина.

След като във вторник социалистите представиха пред медиите схема на сърдечни, брачни, роднински и кумови връзки в държавния газов оператор "Булгартрансгаз", от ГЕРБ отвърнаха на удара, отправяйки въпрос дали съпругът на лидера на социалистите Корнелия Нинова работи в "Лукойл" и дали фирмата е спонсорирала кампания на БСП.

Червената партия се обяви изцяло в подкрепа на депутатката си Елена Йончева, чиито нападки срещу Добрев бяха най-остри и на свой ред тя се оказа силно атакувана от ГЕРБ, която пък застана плътно зад Добрев и още не е ясно дали оттеглянето му от политиката ще бъде прието или отхвърлено.

По модела "Хасково“ се ръководи и държавното дружество "Булгартрансгаз“, заяви членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров на нарочно свикана пресконференция.

"Изразяваме подкрепа към Елена Йончева за тежката битка, която води с паралелната държава. Този модел съществува не само в община Хасково, а е модел, по който се ръководи цялата държава, в частност и държавните дружества", заяви Зафиров.

Той обясни представена със снимки, сърца, халки, чаши и бюра схема за назначения в "Булгартрансгаз" по модела "Кумгейт". Тя включва зам.-председателя на Надзорния съвет на газовия оператор Владимир Митрушев, който е бивш зам.-кмет на община Димитровград, част от Хасковска област. Председателят на управата на "Булгартрансгаз" Таня Захариева в момента е общински съветник от ГЕРБ и председател на Общинския съвет в Хасково.

Изпълнителният директор на газовото дружество Георги Гегов пък живеел с депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева. Двамата на свой ред са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и Пламена Ненкова, която е служител в "Булгартрансгаз“. "Пламена Ненкова е служител в "Булгартрансгаз" и е подчинена на своя кум. Това е реален конфликт на интереси", обясни депутатът от БСП Иван Иванов.

В отговор Александър Ненков заяви, че благодарение на съпругата му газовият оператор е спечелил над 5-6 проекта към Европейската комисия за модернизацията на нашата газопреносна мрежа.

Ненков посочи, че му е отнело много време да се докаже и да излезе от орбитата на подценяване, заради това, че майка му или баща му са на определена позиция и че се гордее с постигнатото от съпругата му. По думите му съпругата му е започнала работа в държавната сфера не защото Георги Гегов е бил нейн кум и в последствие се били сближили с Гегов.

Според червения депутат Иван Иванов обаче нещата с назначенията не приключват само с роднини и кумове и се зачуди "докъде се простират пипалата на този октопод, заложен в основите си в Хасково?“.

Атанас Зафиров пък обвини модела, по който ГЕРБ кадрува, за напускането на страната от младите хора. Нямат роднина, кум, сват от ГЕРБ, макар и да са кадърни, обясни той.

"Категорично отричаме този модел, ще направим и предприемем всички възможни мерки той да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно не става въпрос за обвързаности и зависимости, изградени само в местната власт, а за пряката връзка на този модел към националните структури на политическо управление и към партии от управляващата коалиция”, заяви Валери Жаблянов.

Според него темата за отхвърляне на роднинския и олигархичен модел, обвързан с местната власт с цел финансови и други изгоди, не е нова. "Става въпрос за старателно и дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно и на местно ниво, смята той.

В същото време Жаблянов обяви, че няма информация за роднински схеми на назначения в община Каварна, каквито твърдения отправи преди ден бившия кмет на града Цонко Цонев. Жаблянов изрази принципната позиция на партията, че такива назначения не бива да се правят.

"Вярно ли е, че съпругът на Корнелия Нинова работи в "Лукойл“ и че фирмата е спонсорирала кампания на БСП, попита малко по-късно на брифинг в парламента заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"След разразилата се днес полемика имам да задам няколко въпроса. Първо това ли са "беквокалите“ на президента? Второ, това ли е битката, която президентът отваря срещу ГЕРБ и ако е така, е редно да зададем няколко въпроса на човека, който е стратег и идеолог на тази битка – г-жа Корнелия Нинова“, заяви Караянчева. Тя попита дали е вярно, че съпругът на лидера на БСП работи в "Лукойл“.

"На каква позиция е? Каква заплата получава? В конфликт на интереси ли е г-жа Корнелия Нинова?“, продължи Караянчева и обяви, че чака отговор на въпросите.

Споделяне

Още от Бизнес