Вълна от искания за референдуми за щяло и нещяло заля властта

Подкрепата, която премиерът Бойко Борисов оказа на искането на "Атака" за провеждането на референдум за новините на турски език, отприщи вълна от искания за провеждане на допитвания до народа на всякакви теми.

В сряда първо лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов заяви, че в страната започва инициатива по събиране на подписи за обявяване на референдум "за отмяна на извършените сделки по замени на държавни земи". Малко по-късно от НДСВ поискаха референдум за "свободата на комуникациите в Интернет".

Каракачанов промотира своята идея във Варна. Той обясни, че повече от 10 неправителствени организации и партии настояват за разваляне на всички замени на земи след 2002 година. Целта на кампанията е да се съберат 500 000 подписа, което по закон е достатъчно, за да бъде задължен парламента да обяви референдума.

Идеята на Зелената партия обаче противоречи на чл. 5 точка т. 5 от Закона за допитване до народа, която ясно заявява, че с национален референдум не могат да бъдат решавани въпроси от компетенциите на съдебната власт. Развалянето на сделки е именно въпрос от този тип.

Според Каракачанов обаче допитването за отмяната на замените може да се състои през пролетта, като идеята е след това парламентът да приеме специален закон, който да позволи разваляне на неизгодните за държавата сделки и връщането на взетите от частни лица територии на България.

"Тези замени са довели до нарушаване на териториалната цялост на България, тъй като терените са давани и на офшорни фирми", прозря от своя страна Христо Николов от федерацията "Зелени Балкани"-Пловдив.

В същото време лидерът на НДСВ Христина Христова от Шумен обясни, че много по- удачно е да се направи "референдум за свободата на комуникациите в Интернет", отколкото за новините на турски.

"Свободата на комуникациите е конституционно право на всеки българин и съм сигурна, че за него ще отидат да гласуват повече хора, отколкото за новините на турски език", каза тя.

Жълтите обявиха идеята на "Атака" и ГЕРБ за референдум по този въпрос за "силно популистка".

"Такова допитване до народа би било "антиевропейско" и ще резонира върху етническото противопоставяне у нас. Подобен сигнал ЕС би приел като риск за демократичното развитие на страната", каза Христова.

Споделяне

Още от България