Вълна от критики срещу Тръмп заради изтеглянето от Сирия

Американски политици и съюзници на САЩ очакват "Ислямска държава" да засили позициите си

Вълна от критики срещу Тръмп заради изтеглянето от Сирия

Изненадващото решение на президент Доналд Тръмп да изтегли всички американски военни сили от Сирия предизвика вълна от критики и притеснения, че това ще засили позициите на "Ислямска държава" и ще отслаби подкрепяната от Запада опозиция там.

Белият дом разпространи видеообръщение, в което Тръмп обясни решението си.

"Ние спечелихме срещу ИДИЛ. Време е нашите военни да се върнат у дома", заявява Тръмп.

Съпротива сред републиканците


Тръмп изтегля от Сирия всичките 2000 американски войници, намиращи се там. Това предизвика тревога и възмущение сред републиканските законодатели.

Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента.

Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП.

В обръщението си Тръмп посочва колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка.

"Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той.

"Напускането на Сирия не беше изненада. Водил съм кампания за това години наред, а преди шест месеца, когато съвсем публично заявих, че искам да го направя, се съгласих да остана още известно време. Русия, Иран, Сирия и други са местният враг на ИД. Ние вършехме тяхната работа. Време е да се върнем у дома и да се възстановим. Да направим Америка отново велика", написа Тръмп в Туитър.

Той добави, че "е време най-после други да се бият в Близкия изток" и че САЩ не държат да са "жандарма на Близкия изток".

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия.

Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона.

Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, който обикновено подкрепя Тръмп, заяви, че е "потресен" от решението и го нарече "потенциална катастрофа". Според Греъм "от това най-много ще спечелят "Ислямска държава" и Иран".

Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си.

А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още имат да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Нареждането на президента на САЩ да бъдат изтеглени американските войски от Сирия бележи и края на кампанията по въздух на Вашингтон срещу "Ислямска държава" там. Това заявиха пожелали анонимност американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Оглавяваната от САЩ въздушна операция имаше изключително важно значение за изтласкването на "Ислямска държава" и запазването на натиска над джихадистката групировка в Ирак и Сирия. По данни на американските военновъздушни сили срещу различни цели в двете страни от 2015 г. досега са били използвани общо над 100 000 бомби и ракети.

Безпокойство в съюзниците

Франция, Великобритания и Сирийските демократични сили също изразиха безпокойство от решението на Белия дом да изтегли американските войски от Сирия.

Френската министърка на отбраната Флоранс Парли заяви, че екстремистите от "Ислямска държава" са били отслабени, но все още присъстват в Сирия и борбата за изтласкването им от техните укрепления трябва да продължи, предаде Ройтерс.

"Ислямска държава" е отслабена повече от всякога, но не е заличена от картата, нито са унищожени корените ѝ", написа тя Туитър. "Необходимо е и последните базина тази терористична организация да бъдат победени по военен път", подчерта Парли в отговор на обявената вчера от американския президент Доналд Тръмп победа срещу "Ислямска държава".

Терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия далеч не е победена, заяви на свой ред британското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Международната коалиция срещу "Ислямска държава" отбеляза огромни успехи, но остава да се направи още много и не трябва да забравяме, че макар и без територия, тя остава заплаха", подчерта Форин офис.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили заявиха, че решението на Белия дом да изтегли американските войски от Сирия ще позволи на "Ислямска държава" да се възроди, отбелязва Франс прес.

Силите, съставени предимно от сирийски кюрдски милиции, предупредиха, че решението ще има опасни последици за международната стабилност.

Възможно ли е и изтегляне от Афганистан?

Обратно на съветите на мнозина от собственото си правителство президентът Доналд Тръмп изтегля американските войски от Сирия. Възможно ли е скоро да последва изтегляне и от Афганистан, се пита Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че инстинктът му диктува да напусне Афганистан като загубена кауза, но по-наскоро намекна, че желае да остане там, за да потърси мир с талибаните. Неочакваното затваряне на сирийската страница повдигна въпроса дали бойни партньори като Ирак и Афганистан трябва да се чувстват уверени, че той няма да изостави и тях.

"При положение, че е склонен да напусне Сирия, опасявам се, че ще последва и Афганистан", заяви в интервю Дженифър Кафарела, директор в Института за изследване на войната.

Съединените щати воюват в Афганистан от 17 години и все още разполагат там с 15 000 войници, които помагат на правителствените сили в борбата срещу талибаните.

Близо петте хиляди американски войници в Ирак обучават и съветват иракските сили за сигурност в рамките на продължаващия им конфликт с "Ислямска държава", в който САЩ се намесиха през 2014 г., след като "Ислямска държава" навлезе в Ирак от Сирия.

Още преди други служители да потвърдят решението за изтегляне Тръмп написа в Туитър: "Победихме "Ислямска държава" в Сирия, което за мен беше единствената причина да присъстваме там по време на президентството на Тръмп". Аспектът, на който Тръмп не обърна внимание, е дали екстремистите или някой друг няма да запълни вакуума в сигурността, създаден от изтеглянето на САЩ, като се прегрупират и се превърнат в нова заплаха.

Правителството заяви, че възнамерява да продължи борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава" в световен мащаб и че може да се завърне в Сирия, ако е необходимо.

Въпреки това критиците зададоха редица въпроси за последиците от решението на Тръмп, включително и дали то създава възможност за турските сили да атакуват сирийските кюрди, които са съюзници на САЩ.

Кори Шаки, заместник генерален директор на Международния институт за стратегически изследвания, написа вчера в уебсайта Atlantic.com, че решението за Сирия най-вероятно ще разтревожи всички съюзници, които разчитат на американските гаранции в сферата на сигурността.

"Правителствата на Ирак и Афганистан сигурно са доста притеснени. След като Сирия може да бъде отписана толкова лесно, а битката своеволно обявена за спечелена, то какъв е аргументът за продължаване на подкрепата за Ирак, където "Ислямска държава" е още по-разгромена? Щом Тръмп е толкова слабо заинтересуван от укрепването на сигурността и подпомагането на управлението в Сирия, то как афганистанците могат да са сигурни, че той няма да вземе същото решение и за тях, като се има предвид, че сраженията в Афганистан са по-скъпи, а напредъкът не е толкова видим?".

Тези и други въпроси във връзка с решението на Тръмп и неговите по-широки последици си зададоха и мнозина конгресмени. Сенаторът демократ от Роуд Айлънд Джак Рийд разкритикува решението, което според него е предателство спрямо сирийските кюрди.

"Сега президентът изглежда склонен да предаде доверието им и да ги изостави на опасността от един потенциално кървав конфликт с Турция. Това решение също така значително увеличава рисковете в сферата на сигурността за ключовите ни партньори в региона Израел, Ирак и Йордания", изтъкна Рийд.

Тръмп настояваше за изтегляне от Сирия още като кандидат за президент през 2016 г. и на няколко пъти повтори тази си позиция, след като встъпи в длъжност. Въпреки това решението изглежда изненада мнозина в правителството.

Служители на Пентагона не са съобщили никакви детайли за времето и темпото на изтеглянето, нито могат да намерят връзка между решението на Тръмп и многобройните изказвания на министъра на отбраната Джим Матис, че е важно САЩ да останат в Сирия, за да гарантират стабилността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?