Вълна от напускащи НДСВ, ще правят своя група в НС

Вълна от напускащи НДСВ, ще правят своя група в НС

НДСВ вече официално се разцепи, след като един по един дузина депутати обявиха в сряда, че напускат и партията, и парламентарната група (ПГ), в отговор на изгонването на петима техни колеги от “бунтарското крило” в НДСВ по лично настояване на лидера Симеон Сакскобургготски.

Раздялата си с царската партия обявиха Николай Свинаров, Ваня Цветкова, Лидия Шулева, Татяна Калканова, Валентин Милтенов и Илко Димитров. Мариана Костадинова иска да помисли по-добре и тогава да обяви решението си.

По обед Калканова обяви в кулоарите на парламента, че напусналите вече са общо 10. Толкова хора са необходими за формиране на нова парламентарна група.

Докато групата на НДСВ се разпадаше, лидерът на партията Симеон Сакскобургготски имаше по-важната грижа да прибере от Националния исторически музей два жезъла на дядо си цар Фердинанд, за да ги покаже в Мадрид. Симеон заминава в четвъртък за испанската столица по лични дела.

Шефът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов прогнозира, че броят на отцепилите се няма да е повече от 15. “Когато направи инвентаризация на това, което е останало от групата, ръководството ще прецени своите действия”, заяви той.

Нито един от изгонените или доброволно напусналите няма намерение да прекратява депутатските си правомощия. Засега отричат, че ще правят нова парламентарна група, но разговори за това се водят. Идеята е да формират собствена група, а да не влизат в комбинации с опозиционните десни формации или с независими депутати, съобщиха за Mediapool източници от НДСВ.

Разпадът на една от трите партии в управляващата коалиция бе очакван от коалиционните им партньори БСП и ДПС, които засега наблюдават събитията с умерена тревога. Излизането на 10-15 депутати от 52-членната група на НДСВ не би трябвало да се отрази върху управляващото мнозинство, което разполага със 168 народни представители от общо 240.

Със сигурност обаче ще има проблем с прокарването на закони в ключови комисии като тази по вътрешна политика и обществен ред, в която участват отцепили се царски избраници.

Лидерът на НДСВ поиска отстраняването на Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев с мотива, че работят срещу партията. За Ралчев, Панайотов и Великов е било изтъквано провинението, че не са съдействали да бъдат оттеглени съдебните жалби срещу легитимността на юнския конгрес на НДСВ. Този форум стана повод за разрива в царската партия, след като част от депутатите от “юридическото лоби” начело с Панайотов, който не попадна в новото ръководство, обвиниха Милен Велчев в манипулации.

Свинаров: Ще им оставя удоволствието да ме махнат

Николай Свинаров заяви пред журналисти, че няма да напусне сам председателството на вътрешната комисия. “Ще има оставя удоволствието да ме махнат. Не сме заговорничели и не сме мислили да правим група, това са въпроси на следващите дни. Важният политически въпрос е каква ще бъде позицията на отделилите се депутати”, допълни той.

Запитан дали ще подкрепя важни законопроекти на управляващите, той отговори, че мнозинството няма още решение по важните въпроси, примерно по закона за Държавна агенция "Национална сигурност", така че му е трудно да каже.

За петимата си изключени колеги каза, че е работил с тях “изключително добре шест години и половина и ако те не са НДСВ, не знам кой е”.

Той припомни волята на делегатите на юнския конгрес, когато  мнозинството от тях поискаха напускането на тройната коалиция. Според Свинаров НДСВ не е отговорило на това очакване.

Политическият съвет носи отговорност за изборния провал

Ваня Цветкова обясни напускането си на НДСВ така: “Партията вече не е отбор. Някои от депутатите бяхме обвинени от Политическият съвет за провала на местните избори. Според мен именно Политическият съвет носи отговорност за провала и особено в моя град Кюстендил. Там ръководството номинира листа, която никога не е работила за каузата на партията”.

Тя твърди, че досега е смятала лидера Сакскобургготски за подвеждан от хората около него и затова не е разбирал истината за случващото се в партията. “Повече не мисля, че това е така. НДСВ не е либерална и демократична партия. В тази коалиция се чувствам като опозиция”, добави Цветкова.

Доскорошният зам.-шеф на жълтата група Борислав Великов заяви, че почтеност и морал в политиката има и извън НДСВ. “След като са преценили, че моето изключване ще допринесе за консолидацията на партията, пожелавам им успех”, заяви той.

Според Борислав Ралчев най-важната цел пред напусналите партията е да запазят достойнството си. ”За съжаление, в последните няколко месеца след конгреса, мантията на романтизма и либерализма на партията падна”, каза той.

Великов и Ралчев смятат, че е рано да се говори за съдействие или присъединяване към други парламентарни групи.

Пламен Панайотов каза, че решението от вторник вечерта да бъде изключен от НДСВ и ПГ е било взето в негово отсъствие, докато бил на посещение в Брюксел. “НДСВ се заяви като формация с десен характер, но ние скъсахме с него, в момента в който заради националните интереси влязохме в тройната коалиция”, посочи той. Допълни, че “каузата НДСВ си заслужава и аз и моите колеги, които напускаме партията, сме решени да работим за каузата на НДСВ от 2001 г.”. На въпрос дали ще бъде сформирана нова ПГ Панайотов каза, че тепърва ще се мислят нещата.

Зам.-шефът на ПГ на НДСВ Весела Драганова прогнозира, че щом ще формират отделна група, впоследствие напусналите ще започнат и нова партия.

Управляващото мнозинство вече е нестабилно

Шефът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов посочи, че желанието на отделни депутати да напуснат не бива да се драматизира, а ръководството "ще продължи да работи за консолидация на това, което е останало в ПГ".

Според него разцеплението не застрашава стабилността на тройната коалиция.

Неофициално обаче червени депутати коментираха пред Mediapool, че са обезпокоени за стабилността на управлението, особено в момента, когато трябва да се приеме на второ четене и държавният бюджет. “Как ще съберем 120 гласа за приемането на един дневен ред на парламента? Какво остава, като трябва да гласуваме важни закони?”, коментира социалист.

Пред журналисти зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев коментира: “Винаги съм имал притеснения, когато в една от партиите в коалицията има проблеми, това е и проблем в коалицията. Тревожа се за нейната цялост”.

Източници от тройната коалиция казаха за Mediapool, Сакскобургготски е решил да доведе до край чистката в партията, като за целта е поискал от премиера Станишев да отстрани поне двама от министрите на НДСВ – Даниел Вълчев и Николай Василев. Макар че министър-председателят работи добре с двамата министри, има очакване да се съобрази с волята на Симеон и да направи смени в кабинета през декември или в началото на идната година.

Споделяне

Още по темата

Още от България