Вълна от недоволство срещу паметник на Пенчо Кубадински в Лозница

От няколко седмици бюст паметник на Пенчо Кубадински се извисява на площада в родното му село, превърнато от него в град Лозница. Срещу него е издигнат "монументално декоративен елемент (паметна плоча – бел.ред) в памет на загиналите за независимостта на България граждани на град Лозница". Официалното откриване на двата паметника ще стане на 6 септември – Съединението на България. Това съобщи кметът на Лозница Севгин Шукри пред Mediapool.

Колаж на Фактор.бг на паметника на Кубадински в Лозница и негова архивна снимка

Първи за издигнатия паметник на партизанина и член на Политбюро на ЦК на БКП Пенчо Кубадински, който беше известен като първи ловец по времето на социализма, съобщи регионалното издание "Екип 7".

Последва остра реакция от страна на две извънпарламентарни партии – ДОСТ на изгонения от ДПС Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал.

ДОСТ определи поставянето на бюст-паметника като "тежък рецидив", а НПСД написа, че по този начин "ДПС заплю в лицето своите избиратели и жертвите на Възродителния процес, които разнася всяка година по партийно-възпоменателни митинги на Демир Баба Текке, Джебел, Пристое...".

Бюст-паметникът на един от най-близките съратници на Тодор Живков идва, след като беше поставена паметна плоча на дома на ген. Атанас Семерджиев във Велинград, друг виден комунистически функционер, свързан с Възродителния процес. Далеч преди тях е паметникът в цял ръст на Тодор Живков в родния му Правец.

В резултат общественото недоволство бавно набира скорост. В открито писмо писатели, журналисти и преподаватели призоваха президента, премиера, главния прокурор и областния управител да се намесят и да не допуснат да бъде "осквернена българската памет".

Засега няма реакция от институциите, както и от партиите ДПС, ГЕРБ и БСП – които са в основата на вдигането на паметници на комунистически вождове.

Най-обезпокоителното е, че това "престъпление", както го определят интелектуалците, ДПС и НПСД, се случва въпреки приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Очевидно "някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.", посочват интелектуалците.

Паметникът на Кубадински - с подкрепата на ДПС и ГЕРБ

Инициативата за издигането на паметник на Пенчо Кубадински е на местен инициативен комитет, начело с Ботьо Ботев, и е по случай навършването на 100 години от рождението му. Понеже искането е било паметникът да бъде на централния площад е било необходимо решение на Общинския съвет в Лозница.

Докладната записка е внесена от кмета Айхан Хашимов преди една година. На 31 май 2017 г. с пълно единодушие 17-те общински съветника от ДПС и ГЕРБ подкрепят предложението. Гласуват паметникът на загиналите за свободата да бъде направен с общински пари, а този на Пенчо Кубадински със средства от дарение, а при необходимост общината ще помогне, е посочено в публикуваното решение.

Бившият кмет на Лозница Айхан Хашимов, прокарал решението за паметника на Кубадински

От документите става ясно, че никой не се е изказал. Не е имало дори плах опит за възражение, въпреки че 12 от общинските съветници са от ДПС и на част от тях имената са били сменени по време на възродителния процес.

Днес Айхан Хашимов не е кмет, след като в началото на годината окончателно беше осъден условно, заради неправомерното разходване на 627 272 лв. от държавния бюджет. Парите били отпуснати за възстановяване на черкви, джамии и други сгради, пострадали от природно бедствие през 2009 г., но съдът установи, че такова не е имало.

Кметът: Станахме известни, живеехме си спокойно

Настоящият кмет Севгин Шукри, който също е от ДПС, не си спомня Възродителния процес. По думите му бил е само на 5 години, но казва, че няма семейство в Лозница, което да не го е преживяло. Въпреки това нямало нито един сигнал, получен в общината, срещу издигнатия паметник, уточнява Шукри.

Той самият също няма нищо против паметника на Пенчо Кубадински. "Просто изпълнявам решение на Общинския съвет. Какво мога да направя?", каза Шукри пред Mediapool.

Добавя, че благодарение на паметника "станахме медийно известни". А иначе в Лозница "всичко е спокойно", обяснява кметът. Посочва, че нападките идват от две извънпарламентарно представени партии, визирайки ДОСТ и НПСД.

Кметът Шукри твърди, че общината не е дала нито лев за паметника на Кубадински, но е помогнала с плочки и други строителни материали. Цялата организация за издигането и откриването на паметника е на Инициативния комитет, каза Шукри и препрати към него.

Дарението и дарителите за паметника тайна

Председателят на Инициативния комитет Ботьо Ботев пред Mediapool отказа да каже колко средства са събрали за паметника и кои са дарителите. Уточни, че още събират пари. Обеща дарителската книга да бъде поставена в библиотеката на читалището. Така всеки, който иска, ще разбере кои са дарителите и колко са дали.

Ботев изреди заслугите на първия ловец на държавата по времето на социализма. Благодарение на Кубадински градът е придобил сегашния си облик, отворени са заводи.

Ботев посочи, че паметникът на Кубадински е изграден от Бехчет Сали Данаджъ. Той е скулптор, преподава изобразително изкуство в "Професионална гимназия по химични технологии и дизайн" в Нови пазар. Автор е на монументалния паметник на цар Самуил на гара Самуил и на бюст-паметника на митрополит Симеон в Шумен.

За официалното откриване на паметника на 6 септември са поканени представители от всички партии, както и роднини и близки на Кубадински.

Кой е Пенчо Кубадински

Пенчо Кубадински е партизанин е от отряда "Август Попов". Член е на Политбюро ЦК на БКП от 1966 до 1990 г. През 1967 г. Кубадински предлага пълната забрана на абортите по румънски образец, заради топящото се население, но предложението му е прието частично.

Той е част от групата, инициирала Възродителния процес, а в началото на 1985 г. ръководи специална временна комисия, която координира смяната на имената на турците и изселването на желаещите в Турция.

Кубадински е сред най-близките партийни функционери до Тодор Живков и се ползва с неговото доверие. Според ръководителя на Управлението за безопасност и охрана, в края на 1980-те години той прекарва почти цялото си време в скъпи ловни излети.

Пенчо Кубадински е носител на множество ордени, сред които "Герой на социалистическия труд", "Георги Димитров", "13 века България" и други.

През 1967 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград. Посмъртно е обявен и за почетен гражданин на град Лозница в началото на септември 2004 г., но кратко след това званието му е отнето след подписка на жителите от околните села.

След промените през 1991 г. е подсъдим по делото за Възродителния процес, но не е осъден.

ДПС, НПСД, интелектуалци: това е престъпление

Поставянето на паметник на един от идеолозите на Възродителния процес е престъпление и подигравка с жертвите на комунизма. Това се казва в позициите на ДОСТ, НПСД и в отвореното писмо на група интелектуалци.

"Реабилитирането на преките участниците в престъплението Възродителен процес наистина е престъпление, при това тежко. Повтарянето на това престъпление вече е тежък рецидив. Мястото на рецидивистите не е в политиката, а в бунището на историята. Щяхме да отправим призив да се засрамите, но за това е необходимо да имате елементарна човешка съвест", се казва в позицията на ДОСТ относно мълчанието на ДПС.

"Ставаме свидетели на поредната чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим", се казва в позицията на НПСД. Те припомнят, че това става месеци след поставянето на плочата на ген. Атанас Семерджиев - човекът изкарал армията срещу българските граждани по време на Възродителния процес, а областният управител на Разград Гюнай Хюсмен не е направил нищо, за да спре "позорното решение".

В отворено писмо интелектуалци призоваха държавните институции и гражданите на Лудогорието "да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица".

"Вероятно за някои бъдещият паметник на Пенчо Кубадински е повод за регионална гордост, но у всички свободни български граждани той предизвиква национален срам. Нека не позволяваме да бъде осквернена българската памет!" Така завършва отвореното писмо на писатели, журналисти и преподаватели, сред които проф. Ивайло Знеполски, проф. Амелия Личева, Иван Цанев, Михаил Вешим, Захари Карабашлиев, Теодора Димова и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество