Вълна от протести на медицински сестри, ако и този път не бъдат чути

Вълна от протести на медицински сестри, ако и този път не бъдат чути

Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна. За това предупредиха от съсловната организация на медицинските сестри - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), която в понеделник излезе с отворено писмо до институциите.

За 21 март е насрочен нов протест на медицински сестри с искане за по-високи заплати, а от здравното министерство анализират какъв ресурс не достига, за да се гарантира поне договореният в колективния трудов договор минимум от 900 лева стартово възнаграждение.

От асоциацията на професионалистите по здравни грижи заявиха, че изцяло подкрепят справедливите искания и законните протестни действия на колегите си от всички региони на страната.

“Професионалистите по здравни грижи са на изчезване и българското здравеопазване е в дълбока системна криза“, заявиха от организацията.

Според сестрите критичното състояние на здравните грижи у нас води до сериозен риск за националната сигурност.

“Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи. Поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници. Много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс. Прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа. В лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти“, обобщават проблемите от организацията.

Оттам се противопоставят на опитите справедливите искания на сестрите да бъдат политически употребени.

“Поради усложнената политическа обстановка, многобройната членска маса на БАПЗГ се оказа привлекателен електорат. Нашите справедливи искания не бива да се използват от различни политически формации за тясно партийни цели. Подобни действия няма да доведат до подобряване на социалния и професионалния статус на медицинските специалисти“, казват от организацията.

“Ние, професионалистите по здравни грижи отказваме да бъдем изкупителните жертви и да носим тежестта за нерешените проблеми! Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи“, се казва още в позицията.

Те настояват за политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване, задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите, дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции.

Протестите на медицинските сестри получиха подкрепата и Националната пациентска организация. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?