Вълна от съкращения в Пловдивския панаир

Вълна от съкращения в Пловдивския панаир

57 души от персонала на "Международен панаир Пловдив" АД са напуснали по собствено желание, поради нередовно изплащане на работните заплати. Това съобщи пред "Фокус” Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на дружеството. Мажоритарен собственик в панаира чрез свои фирми е бизнесменът Георги Гергов, а държавата, която притежава 49.63% - е миноритарен.

"В икономическия живот на всяка компания има критерии, по които се оценява ситуацията, и всички такива мерки се дължат на икономическа преоценка на дейностите. Тъй като и компаниите изложители се намират в трудно състояние и не могат да участват в изложенията, следователно и при нас определени разходи се налага да бъдат съкратени. Затова се налагат и тези съкращения на персонала, които са неприятни, но са наложителни”, обясни Иван Соколов, който както обясни, че напусканията са доброволни, така и че това всъщност са принудителни съкращения.

"За тази година не се предвиждат повече съкращения, мисля че няма да се наложи да има и следващата. Ние правим оценка на това, което е минало и това, което предстои. Всяка фирма си прави баланс и тези мерки, които сме взели колкото и нежелателни да са, ще дадат възможност за развитие нататък”, добави Соколов.

Според пловдивското интернет-издание "Пловдив онлайн" това е четвъртата вълна от съкращения в панаира в последния месец, откакто за изпълнителен директор бе сложен Лазар Лазаров, бивш шеф на Агенция "Пътища". Имало и мнозина служители, които са изпратени в неплатен отпуск.

Изданието пише още, като се позовава на неназовани служители в дружеството, че неговата изложбена дейност е все по-слаба. Спад продължава да бележи Есенният панаир, а на изложението "Медико Дентус Галения" участието било много слабо.

Държавата взе решение да се раздели с дела си в панаира, след като дружеството бе извадено от забранителния списък за приватизация, а много преди това с поредица от юридически хватки Георги Гергов успя да стане мажоритарен собственик.

Според идеята на държавата е делът ѝ да бъде продаден през фондовата борса. Предполага се, че към сделката ще има интерес Гергов, но според публикации той няма налични средства поради другите инвестиционни проекти, заради които е взел големи кредити. Поради недоброто финансово състояние на панаира в Пловдив се говори, че той ще бъде затворен, а инвеститори ще използват за различни цели привлекателната му площ близо до центъра на Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?