Вълната от искания за кметски оставки стигна и София

След ТИМ във Варна, в Пловдив недоволството на гражданите се надигна срещу местния олигарх Георги Гергов

Протестиращи окупираха гарата в София за половин час. Сн. БГНЕС

След протестите с исканията за оставката на кметовете на Варна и Пловдив, на Добрич заради скъпата вода и след подписката за махане на кмета на Хасково, и в София в неделя започнаха да се усилват гласовете срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, сочена сред лицата с най-висока подкрепа.

Така вълната от искания за кметски оставки стигна и до София, като тръгва от Варна, където кметът четвърти мандат Кирил Йорданов се оттегли и остави града в дилемата дали да се освободи и от общинския си съвет или поне него да запази, за да не се стигне да пълна парализа и хаос. Вълната мина през Пловдив, където и днес се настояваше кметът Иван Тотев да си отиде. Пътьом в  Добрич гражданите се вдигнаха срещу лошото водоснабдяване и високите цени на водата и се сетиха да потърсят сметка от кмета Детелина николова. А преди няколко дни в Хасково бе подета подписка за отстраняване на кмета Георги Иванов.

Същевременно след Варна и в Пловдив бяха издигнати лозунги срещу олигархичния модел, който държи в мрежата си града. И докато във Варна гневът на хората се обърна към голямата икономическа група ТИМ, в Пловдив гласовете посочиха едрия бизнесмен и мажоритарен собственик на панаира Георги Гергов, известен с приватизаторския си нюх и близките си връзки с всяка политическа сила и власт.

Протестите в неделя по обед бяха разнопосочни и по-малобройни от последните два неделни граждански акта на недоволство.

В София няколкостотин души се събраха малко преди обед пред Министерството на икономиката и енергетиката. Движението в района беше спряно.

Хората скандираха пред ведомството колоко половин час и искаха прокурорска проверка по сектори. Един от лидерите на протестите Янко Петров обяви, че е получил писмо от Октай Енимехмедов, който се опита да стреля по Ахмед Доган с газов пистолет. Той бил изразил подкрепата си за протестиращите.

Втори протестен лъч тръгна от Орловия мост в 11 ч., подмина президентството, хората се съединиха с протестиращите там и се насочиха към Централната гара, където искаха да обявят недоволството си от готвената продажба на БДЖ "Товарни превози".

Гара. Решението им е продиктувано от обявеното намерение за приватизация на БДЖ "Товарни Превози". Шествието се сля и с протест на ВМРО. Малко преди 13 ч. протестиращите блокираха гарата, пероните и коловозите, но след около 30 минути освободиха коловозите.

Част от протестиращите решиха да блокират Лъвовия мост и след това пространството пред Парламента. Тогава започнаха и издигания на искания за оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради високите сметки за парно.

Около 15 часа протестът приключи пред президентството. Денят мина без инциденти и сблъсъци с полицията.

Във Варна протестиращите за кратко блокираха Аспаруховия мост, като преди това се разделиха идейно на две - за и против оставката на Общинския съвет. След като спряха влака за Добрич в 12.40, част от протестиращите от Варна останаха на жп гарата и блокираха композициите за Шумен и София. Друга част тръгнаха към сградата на електрическия доставчик Енерго-Про.

И тук не мина без раздор между протестиращите. Жалба до Районната прокуратура във Варна е внесена от името на членове на отворения обществен съвет на протестиращите срещу Кънчо Бонев - представител на друга част от протестиращите. Поводът е, че Бонев е внесъл в общината искане за разпускане на Общинския съвет поради изгубения кредит на доверие от варненци.

Един от активните протестиращи - Ивайло Василев обаче заяви, че Бонев е внесъл към искането присъствен списък на хора от предишно събиране и така е фалшифицирал волята им. Според Василев и други протестиращи липсата на местен парламeнт ще доведе до замиране на социалната политика, застой на бъдещите европроекти и хаос в града.

Станалият вече постояна неделен протест в Пловдив започна на централния площад. Събраха се едва петстотин души срещу няколко хиляди преди две седмици. Пред общината шествието се забави, а хората вдигнаха лозунги и призиви срещу кмета Иван Тотев заради вдигнатите местни данъци и такси.

Протестиращите блокираха за кратко движението по централен булевард. Издигнати бяха и плакати против Георги Гергов, обявен за "олигархът, превзел града". След като блокираха три централни булеварда, протестиращите и в Пловдив бяха спрени от полицията малко преди централна гара. Причината е, че те искаха да изразят недовоството си срещу приватизацията на БДЖ-товарни превози.

Протест се проведе и пред кметството в Благоевград. На него бяха издигнати както политически, така и социални искания По-рано беше съобщено, че протестиращите ще затворят главния път Е-79 край града и около 300 души се насочиха към пътя, но колоната беше спряна от полицейски кордон пред Ректората на Югозападния университет "Неофит Рилски" и недоволните граждани не можаха да осъществят намерението си да препречат главния път. Хората се разпръснаха в околните улици и все пак излязоха на пътя, за да го затворят и в двете посоки в 12:30 ч. Там също можеха да се видят плакати срещу групата ТИМ.

Протестът във Враца събра петдесетина души, които отново се обявиха срещу високите сметки и ниските доходи. С едноминутно мълчание те почетоха паметта на самозапалилите се в името на по-достоен социален живот.

Около 200 шуменци протестираха пред сградата на ВиК заради високата цена на водата и многото загуби по мрежата, които се плащат от потребителите. В същото време три от високите квартали на града са без вода заради авария на довеждащ водопровод. Шуменци недоволстват и от качеството на водата и от завишените сметки.

Протестите срещу монополите ще продължат. Организаторите в Шумен призоваха за един час всички шуменци да спрат да ползват електричество. Денят и точното време ще бъдат публикувани в страницата на протеста в социалните мрежи.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?