Според американското разузнаване

Вълната от ислямистки тероризъм ще приключи към 2030 година

САЩ ще изглеждат все по-малко като "големия враг"

Вълната от ислямистки тероризъм ще приключи към 2030 година

Вълната от ислямистки тероризъм в световен мащаб би трябвало да приключи към 2030 г., прогнозират разузнавателните служби на САЩ.

В  доклада "Световни тенденции 2030" Националният съвет по разузнаването на САЩ заявява, че "няколко обстоятелства ще допринесат за скорошния край на ислямистката фаза на тероризма, както сбор от условия - горещина, вятър и искра - допринасят за избухването на горски пожар".

Според Съвета, натоварен с изготвянето на средносрочни и дългосрочни изследвания, сред основните фактори е, че с изтеглянето си от Ирак, а след това от Афганистан, САЩ ще изглеждат все по-малко като "големия враг", съобщи Франс прес.

"Скоро американската подкрепа за Израел ще е единственият значим мотив за гняв сред мюсюлманите", се казва в доклада.

Освен това различните въстания от "Арабската пролет "доказаха моралната и стратегическа легитимност на ненасилствената борба. Демонстрантите действаха в името на демократични ценности", смятат авторите на доклада.

"Новото поколение може да вижда нещата различно и се интересува по-слабо от старите ценности", казват експертите от разузнаването на САЩ. 

 Според тях терористите в бъдеще може да идват от други вероизповедания, например християни и индуисти.

Бъдещето на тероризма може би минава през интернет, заключава докладът, в който се изразяват опасения, че хакери и други експерти може да бъдат използвани от някои терористични организации за предизвикване на широкомащабни икономически и финансови щети.

Споделяне

Още от Свят