Вълната от обвинения за КТБ застигна и шефка в банковия надзор

Славияна Данаилова саботирала инспекции в частната банка, твърди прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Анонсираната от главния прокурор Сотир Цацаров серия от нови обвинения по аферата с източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), продължи и в четвъртък с привличането към наказателна отговорност на ръководен кадър от банковия надзор на БНБ.

Шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Славияна Данаилова-Велева е обвинена в престъпление по служба за това, че саботирала инспекциите в КТБ в периода между май 2012 г. и 20 юни 2014 г., когато банката бе поставена под специален надзор, съобщиха от прокуратурата.

Според разследващите новата обвиняема по делото не е осъществявала необходимия дистанционен надзор "след получаване на месечни и тримесечни аналитични надзорни доклади".

От държавното обвинение уточняват, че в качеството си на ръководител на проверяващ екип от БНБ Данаилова е възпрепятствала надзорна инспекция в КТБ по най-различни начини. Давала е указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити и е наредила на подчинените си да ползват само данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка, без да извършват проверка на кредитите.

Също така е възпрепятствала е провеждането на инспекцията, съкращавайки сроковете, определени от подуправителя на БНБ, ръководещ "Банков надзор" и е ограничила контактите между инспекторите и служителите в КТБ, твърдят още от прокуратурата, обобщавайки, че накрая направила така, че докладът от въпросната проверка да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници в екипа ѝ.

"Престъплението е извършено с цел да набави облага за акционерите на "Корпоративна търговска банка" АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите. От деянието са могли да настъпят и немаловажни вредни последици – да се застрашат финансовите интереси на държавата", гласи обвинението на Данаилова, на която е определена най-леката мярка – "подписка".

Тя става третият кадър на БНБ, придобил статут на обвиняем по делото за източването на 206 млн. лева от банката на Цветан Василев след двамата бивши подуправители и ръководители на банковия надзор Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Вторият бе обвинен само преди два дни за това, че не е упражнил служебните си задължения да контролира ситуацията в КТБ между 29 февруари 2010 г. и 15 юни 2013 г. Според прокуратурата в този период БНБ е била предупредена за проблемите в частната банка с официален доклад.

Преди ден към наказателна отговорност по случая бяха привлечени и трима одитори – шефката на специализирана служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, както и Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев от КПМГ. Те бяха обвинени в умишлена безстопанственост, спомогнала за срива на частната банка и поставянето ѝ под специален надзор.

Освен тях обвиняеми по делото са, както самият Цветан Василев, който все още чака в Блград решението на местния съд по искането за екстрадицията му, така и отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Споделяне

Още по темата

Още от България