Вълната от уволнения помете 200 митничари без висше

Служителите недоумяват какво се случва в митниците, които се тресат от реформите

Вълната от уволнения помете 200 митничари без висше

Между 150 и 200 служители на Агенция "Митници" са уволнени, защото нямат висше образование или минималната степен на висше – бакалавърската. Това съобщи пред Дарик радио Нели Христова, председател на федерацията по търговия, услуги, контролни органи и туризъм.

Съкращенията на митничари се извършват на фона на реорганизацията на ведомството и планираното за наесен местене на централното му управление от София в Русе. Идеята за местенето предизвика остра реакция на митничарите от управлението, които протестираха пред Министерството на финансите и дори се разбраха с финансовия министър Симеон Дянков да излъчат работна група, която да обсъди децентрализацията.

Според Христова обаче митническата система ще се обезкръви, а в същото време няма разумен мотив за тази реформа. Христова определи случващото се като "грубо и цинично отношение".

На въпрос дали групата, която преговаряше с министър Дянков по повод на евентуалното местене на агенцията от София в Русе, не е трябвало да поеме и този случай, Нели Христова каза: ″Най-вероятно можеха да се случат всичките тези неща, само че ние имаме един типичен български синдром - когато мечката скача в двора на съседа, най-вероятно няма да дойде в нас″.

″Можеше да се използва случаят, макар че постановлението е много преди това. То е обнародвано в Държавен вестник на 26 юни. Нещата се случват много от преди това", допълни тя.

По думите ѝ министър Дянков трябва да обясни какво се случва в митниците. ″Когато искаш да правиш реформи, държа на тезата, че реформа се прави в началото на управление на мандата си. Не можеш да правиш едни реформи, и то да атакуваш приходна агенция в края на мандата си, и тези хора, които наистина излизат на улицата - за тях въобще не е помислено", каза още Нели Христова.

Същевременно дългогодишният митничар от митница Кюстендил Стоян Куков каза за ″Дарик″, че голяма част от митничарите, които са уволнени заради липсата на висше образование, не искат и да помислят за връщане под нянаква форма в системата.

″Ние правим разкриваемост - хващаме, конфискуваме. Впоследствие има глоби на дадени лица, на колеги, които са им счупени колите, на други вратите са им заливани с киселини и те в момента ще останат на улицата. И в момента никой няма да ги пази. Даже едно благодаря не им е казано. Общо взето, във всички митници се вика човекът, казват му да подпише, довиждане и това е", разказа Куков.

Според него най-обидното от цялата ситуация е постъпката. ″Един ръководител, независимо къде е - дали ще е ръководител на магазин, собственик, дали ще държи строителна фирма, когато съкращава даден работник, ще го викне и ще му обясни, че прави тази и тази грешка, не се справя с работата, заповядай и довиждане″, обясни Куков.

″Нашият ръководител трябваше да каже: Господа, нямате висше образование, затова ви уволняваме. За тези, които бяха пред пенсия, можеха да ги оставят още 2-3 месеца, за да си получат шестте заплати", продължи той.

По думите на Стоян Куков, с каквото и образование да е човек, той преминава 6-месечни курсове в Агенция "Митници", преди да започне да практикува;

″Централното митническо управление провежда курсове за митничари, които са 6 или 7-месечни и след като ги изкараш, независимо какви дипломи имаш, може и да си професор, не можеш да станеш митничар. Митничар ставаш, след като изкараш тези изпити", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?