Вълненията за "Запад-2017" може да са преувеличени, но Западът помни за Крим

Вълненията за "Запад-2017" може да са преувеличени, но Западът помни за Крим

Започналото до границите на НАТО руско-беларуско военно учение "Запад-2017" едва ли е прелюдия към война или "окупация на Беларус", уверяват експерти, които обаче винаги правят уточнението, че след анексирането на Крим нищо не е изключено, коментират западни медии.

Цяла седмица армиите и флотът на двете страни ще демонстрират своята мощ близо до източната граница на НАТО. Според въображаемия сценарий на ученията Русия и Беларус са нападнати. Въображаеми противници ги атакуват по въздух, море и суша. Те поддържат сепаратистите, искат да вбият клин между Москва и Минск и да свалят властта в Минск. Но Русия и Беларус дават отпор.

По данни на руското Министерство на отбраната в учението участват 12.7 хил. военнослужещи, около 250 танка, 200 артилерийски оръдия, 10 военни кораба, 70 военни самолета и хеликоптера, а също подразделения на вътрешните войски, Руската гвардия, ФСБ и Министерството на извънредните ситуации. По сценарий военната армада трябва "възпре сепаратисти, които с подкрепата на две измислени съседни държави са завладели част от още една измислена държава".

Според германското Министерство на отбраната посочената от Русия численост на участващите войници – 12.7 хил., е фиктивна. Реалната численост е над 100 хил., смята германският военен министър Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Франфуртер алгемайне цайтунг". На миналогодишните учения "Кавказ" Русия също даваше занижена бройка, а по-късно руската армия без излишен шум призна, че в ученията на различните полигони са участвали не 12.5 хил. войници, а над 120 хиляди.

Съмнения съществуват и относно сценария на маневрите: не съществуват никакви сепаратисти, които биха могли да окупират част от територията на Русия или Беларус, пише германското издание. В същото време в учението "Запад" войските ще отработват взаимодействие между всички видове въоръжени сили в обичаен и комбиниран бой, включително до (измислено) използване на тактическо ядрено оръжие.

Множат се догадките, че учението "Запад-2017", провеждано от 14 до 20 септември в западната част на Русия и Беларус, може да е прелюдия към война, пише във "Вашингтон пост" Симон Сараджян, директор и основател на проекта "Russia Matters" към Harvard Kennedy School. Неговият анализ обаче показва, че това е малко вероятно. Руската армия се готви за война, но това правят и генералите във всички страни, коментира той.

Три руски военни интервенции от 2008 г. насам – в Грузия, Украйна и Сирия – действително включваха разполагане на военни сили под прикритието на военни учения. Но тези интервенции предполагаха поне две условия, необходими за Русия сериозно да предприеме подобна замаскирана форма на широкомащабна употреба на сила. Първо, руските ръководители трябва да са на мнение, че съществува правдоподобна, остра, сериозна заплаха на жизнено важни национални интереси на страната им или за контрола върху властта на руски управляващи елити. Второ, руското ръководство трябва да е уверено, че ще удържи победа.

Според анализатора в момента не е налице нито едно от тези условия. Нито една от съседните на Русия държави от бившия Съветски съюз няма перспектива скоро да се присъедини към НАТО.

Русия и Беларус имат своите различия, но беларуският президент Александър Лукашенко изглежда няма никакви намерения да поведе страната си към НАТО, отбелязва Сараджян.

В същото време нито една от съседните на Русия държави не преживява период на остра нестабилност, който би позволил на Русия да удържи бърза победа – какъвто бе случаят в следреволюционна Украйна, която не можа да предотврати загубата на Крим. И докато западните държави бяха до голяма степен неподготвени за тайното разполагане на руски войски в Крим през 2014 г., НАТО сега следи всичко внимателно, особено някои от учения преди "Запад", включващи симулация на превантивен ядрен удар срещу алианса.

Хипотетична внезапна анексия на Беларус сериозно би подкопала усилията на Русия да удържи другите бивши съветски републики в своя лагер, смята още експертът.

Учението "Запад" е като Коледа – времето, по което настъпва, е предварително известно, но възбудата и дългата подготовка затъмняват истинския смисъл на събитието, пише "Политико", като също прави аналогии с руските военни операции срещу Грузия през 2008 г. и срещу Украйна през 2014 г.

Балтийските страни се притесняват, че може да стане същото и с тях, но тази вероятност е по-ниска отколкото през 2013 г., тъй като сега на териториите на Литва, Латвия и Естония са базирани части на НАТО.

Тревогата на Европа по повод перспективите на руския военен авантюризъм поставят Москва в удобно положение, тъй като този страх съответства на руската риторика и постоянните намеци за преки военни действия срещу нейните съседи и други съперници.

Германският в. "Ди Цайт" напомня, че Русия провежда за четвърти път учения "Запад" и пита защо Западът именно сега чувства заплаха.

Вълненията по повод "Запад-2017" показват, че за международната политика е започнало ново летоброене. Ако човек говори с дипломати от страните членки на НАТО, както и независими руски и беларуски военни експерти, никой от тях не очаква от сегашните учения "Запад" военна ескалация или окупация на Беларус, но и никой не изключва 100% този вариант. Рано или късно в такива разговори се произнася решаващата фраза: след анексирането на Крим, трябва да сме готови за всичко.

Има опасения, че Москва може да вкара значително повече войници в Беларус, отколкото възнамерява да изкара след края на ученията, установявайки постоянно военно присъствие на границата със страните от НАТО, пише "Ню Йорк таймс". Балтийските страни и Полша подозират, че ученията могат да се използват като прикритие за руска агресия както през 2014 г., когато Русия предприе мащабни военни учения, за да замаскира подготовката за анексиране на Крим и намеса на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Отсъствието на прозрачност увеличава риска от недоразумения, нещастни случаи и инциденти, които могат да станат опасни, каза неотдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той призова Русия да "уважава и буквата, и духа" на т.нар. Виенски документ, задължаващ Русия и западните държави да съобщават взаимно за всички учения с участието на над 13 хил. войници или 300 танка и да допускат на тях чуждестранни наблюдатели.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?