Валута над 10 хил. евро ще се декларира на външните ни граници

От петък, 15 юни, в сила влизат нови правила за паричните средства, пренасяни през външните граници на Европейския съюз, напомниха от агенция "Митници" ден по-рано.

Основната цел на новата разпоредба е да бъде уеднаквен режимът на контрол върху паричните средства, пренасяни през външните граници на ЕС във всички държави от общността, се казва в съобщението. Затова и в България се въвеждат действащите за ЕС разпоредби за преноса на валута, след като страната стана член на ЕС, а границите ѝ – външни за Общността.

Така от утре на деклариране при влизане или излизане от страната ни през границите с Турция, Сърбия или Македония или от аерогарите в посока извън Общността или на влизане в нея, подлежат пари в брой или платежни инструменти на приносител на стойност 10 000 или повече евро, или тяхната равностойност в лева или в друга валута. Досега при преминаване на българска граница беше задължително декларирането на суми над 8 хил. лв.

В декларацията трябва да бъде вписан както собственикът на средствата, така и лицето, за което са предназначени, техният произход, предназначение, маршрут и транспортно средство, с което се пренасят, уточняват от агенцията.

По новите правила митническите органи имат правомощия да предприемат проверки на лица и техния багаж, и да задържат парични средства, които не са декларирани.

В България декларирането ще става чрез нов митнически формуляр, утвърден от финансовия министър.

Допълнителна информация може да бъде намерена в сайта на агенция „Митници” www.customs.bg.

Тези мерки се вземат, за да се намали рискът от пренос на средства за финансиране на терористична и престъпна дейност. Същевременно ще се облекчи преминаването на границата ни от масовия поток граждани, защото на практика повечето пътници пренасят у себе си значително по-малко налични средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?