Валутният борд може да попречи на България да влезе в еврозоната

Валутният борд в България пък може да се окаже препятствие пред страната в стремежа ѝ да се присъедини към еврозоната. Това предупредиха във Виена анализаторите на една от най-големите австрийски банки „Ерсте банк” (Erste Bank), цитирани в сряда от радио Дойче веле. Австрийската банка има близо 16 млн. клиенти и клонове в Чехия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния и Украйна.

След поредица години, в които страните от Централна и Източна Европа успешно се справяха с инфлацията, сега тя изведнъж отново започва да нараства, се казва в един от последните анализи на банката. Според анализатора от институцията Юрай Котиан “инфлацията се превръща в още една голяма тема за региона, но и за целия свят”.

Високите цени на горивата

Горивата поскъпват и по-специално петролът, но също пшеницата и млякото на прах са основните причини за покачването на инфлацията през последните месеци, смятат анализаторите на Erste Bank.

За очакваното ниво на инфлацията в Централна и Източна Европа през следващи месеци Юрай Котиан, прогнозира:

“По-високата инфлация ще продължи да е тема поне през следващата половин година, докато базовият ефект изиграе ролята си и до, бих казал, следващата реколта, когато цените на пшеницата би трябвало да се нормализират.”

България не бе включена в анализа на австрийската Erste Bank за инфлационните процеси в Централна и Източна Европа, уточнява Дойче веле. Този анализ обхвана само страните с плаващ валутен курс, като акцентът му бе върху изследване на процесите в Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния.

Неотдавна Габор Хуня обаче, анализатор от Виенския институт за международни икономически изследвания, каза за българската редакция на радио Дойче веле, че инфлацията в България през последните две години се дължи на валутния борд в страната, който фиксира курса на лева към еврото. Анализаторът на  Erste Bank, Юрай Котиан, потвърди това: „Ако една валута не може да покачи стойността си, конвергенцията на цените ще трябва да мине през висока инфлация.”

Валутният борд в бъдеще може да се окаже и спънка за България и при присъединяването ѝ към Еврозоната и приемането на еврото.

“Много е трудно за страна с ниско ниво на цените и с фиксиран обменен курс на валутата да изпълни критериите от Маастрихт заради конвергенцията на цените”, каза Котиан. „Ако цените растат, да кажем с по 2-3% годишно, включително покачването на стойността на обменния курс, това означава, че ще е много трудно инфлацията да бъде намалена толкова значително, че тя да отговори на критериите от Маастрихт.” Според анализатора България няма да се присъедини към еврозоната преди 2010 година.

Споделяне

Още от Бизнес