Според показанията на негов приятел

Вальо Топлото дал назаем 123 хил. лв., но не си го искал заради делото срещу него

Шефът на "Топлофикация" се хвалел с огромни възможности, но се "стискал" заради медиите

Валентин Димитров сн. БГНЕС

Бившият шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, добил популярност с прозвището Топлото, се оказа не само тънък ценител на луксозните развлечения, храни, напитки и придобивки, но и лихвар.

Това стана ясно от показанията на приятеля му Румен Михайлов, който бе призован като свидетел в петък в Софийския градски съд (СГС) по делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Димитров.

Близо два часа съдия Петя Крънчева правеше безуспешни опити да изясни взаимоотношенията между Димитров и Михайлов, тъй като свидетелят имаше доста пропуски в паметта и не беше сигурен за достоверността на голяма част от подробностите.

Наложи се да бъдат прочетени и показанията му, дадени в досъдебната фаза, което обаче също не помогна особено, тъй като Михайлов отново не можа да даде категоричен и еднозначен отговор как точно са се развили отношенията му с Топлото и употребяваше предимно фрази като "до колкото си спомням", "ако съм казал това", "явно съм бил много емоционален".

В крайна сметка с големи усилия съдия Крънчева успя да изкопчи, че през 2003 г. у Михайлов се зародила идея да инвестира в недвижими имоти и я споделил с Димитров. Тогава подсъдимият му обяснил, че разполага с огромни възможности, но заради "журналистите и медиите" не искал да харчи показно.

Три години по-късно двамата се разбрали за заем от 23 000 лева, който последователно бил допълнен от още 45 000 и 55 000 лева. Така Михайлов взел общо 123 000 лева, които обаче така и не употребил за инвестиции в недвижими имоти, тъй като имал проблеми. Затова няколко месеца по-късно сам предложил да върне парите на Топлото с лихва от 2-2.5%.

Тогава обаче бившият шеф на "Топлофикация" не пожелал да ги вземе, тъй като вече били в ход редица проверки срещу него, а след това тръгнали и разследванията за източването на дружеството и Димитров бил арестуван. Тогава съпругата му Станислава поискала среща с жената на Михайлов, на която я помолила "ако от следствието питат, да казват, че парите са върнати". Тя обаче не се съгласила, а след като Топлото излязъл от ареста и бизнесменът започнал да му връща парите на 5-6 транша.

По това дело Вальо Топлото е подсъдим за изпиране на 12 млн. лева и за около 2 млн. лева неплатени данъци. Подсъдима за неплатени 200 0000 лева данъци бе и майка му Цеца Димитрова, но тя почина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?