Вальо Топлото наблягал на сиренето и диетичните храни

Вальо Топлото наблягал на сиренето и диетичните храни

Поредното заседание по делото за безстопанственост срещу бившия директор на "Топлофикация – София" Валентин Димитров даде още една възможност на съда да чуе подробности около неговото шефско меню. Преди половин година прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост срещу Димитров и още шестима бивши членове на борда на директорите. Според държавното обвинение в периода 2003-2006 г. те са изразходвали необосновано 2 милиона лева за "представителни разходи".

Пред Софийския градски съд домакинката на дружеството в този период Илияна Качакова съобщи как Валентин Димитров е бил снабдяван за собствени нужди със сирена и ароматизатори. Доставките за шефа са правени от един от снабдителите на дружеството - Александър Павлов.

Поръчвани са били диетични храни, но и косачки за трева, маркучи, аксесоари за GSM и дори

устройства за гонене на кучета.

Пари на "Топлофикация" са били давани и за специални соли за вана, която е била в рехабилитационен кабинет, ползван понякога единствено от Димитров, електрически печки за отопление. Купувани са водни ски, бинокли, лодка и джет за базата на дружеството в Приморско.

"Подобни доставки за други директори не е имало", свидетелства домакинката. По думите ѝ лимитът за представителни разходи в дружеството е надвишаван многократно.

Пред съда Качакова добави, че Димитров е назначил на длъжността "деловодител" Гергана Найденова, която се занимавала и с почистването на дома му.

От нея Качакова получавала заявки за почистващи препарати. Оказа се още, че дружеството имало приемна, която представлявала апартамент с няколко обзаведени стаи, от които две спални. За апартамента също са правени доставки.

Според обвинителния акт, основан върху одитни доклади, сметката за представителни разходи за този период само на Валентин Димитров е била 438 000 лева или по 400 лева на ден. С парите на дружеството са купени прословутите джет, лодка и джакузи.

В графата "представителни" са записани още разходи за бонбони, шоколади, деликатесни бисквити, миникексчета, рула, вафли, пасти, балсамов оцет, майонеза, горчица, хрян, целина, артишок, маслини, каперси, броколи, натурални и топени сирена, мюсли, диетични храни, пуешко филе, дъвки, енергийни напитки, ракия, водка, бира, узо и джин.

Бившият шеф на парното е шофирал взет под наем джип "Лексус". С пари на дружеството Вальо Топлото е задоволявал и "неотменни" нужди като покупката на душ-гелове, плюшен халат, сешоар, преса и маша за коса, мъжки и дамски чехли, прах за пране, четки за зъби и хвойнов еликсир.

Пред медиите Валентин Димитров вече заяви, че за три години като ръководител на “Топлофикация София“ най-големите му представителни разходи са били за три обяда. Той вече отхвърли обвиненията, че е купувал със служебни пари луксозни стоки. По думите му, когато е имал възможност, си е позволявал такива стоки, но с лични пари.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?