Вальо Топлото пак ще чете материалите срещу себе си

Бившият изпълнителен директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров, станал известен като Вальо Топлото, получи разрешение от Софийския градски съд да се запознае за втори път със събраните материали по заведените срещу него дела.

Това му бе позволено в четвъртък, когато състав на Софийския градски съд (СГС) се събра на заседание, което трябваше да гледа мярката за неотклонение на Димитров. От юли миналата година той е в предварителния арест. Мярката така и не бе разгледана, той като двама от адвокатите му отсъстваха.

Пред съда ръководещият разследването прокурор Божидар Джамбазов се противопоставил на искането на Димитров да получи нов достъп до събраните следствени материали с мотива, че така се опорочава разследването и че това право той може да ползва, когато доказателственият материал е събран и подготвен за внасяне в съда.

Съдът не се съобрази с възражението и даде на Вальо Топлото искания достъп.

Предишният път, когато бившият шеф на столичното парно се запозна с материалите по делото, наруши няколкомесечното си упорито мълчание и изведнъж “се разприказва” пред медиите в безпрецедентно половинчасово интервю в съдебната зала.

Пред журналистите той започна да оборва тези на прокуратурата от обвинителния акт като някои от тях дори не бяха известни на широката публика.

В четвъртък стана ясно още, че привлеченият преди няколко дни като обвиняем по делото “Топлофикация” собственик на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев е претърпял операция на менискуса в чужбина и е представил съответния документ, че му предстои лечение още 2-3 седмици.

Според прокурор Джамбазов все още няма яснота как и кога ще стане явяването на Георгиев за разпит. Ако се прецени обаче, че се укрива в чужбина, може да бъде издадена международна заповед за издирването му, стана ясно от думите на обвинителя.

В петък е предвидено да бъдат гледани мерките за неотклонение на други обвиняеми по делото “Топлофикация” - Емил Антонов – бивш зам.-директор на дружеството, който е в ареста, на служителката Лина Абланска, както и на бизнесдамата Мая Стоилова. Двете жени са под домашен арест.

Другият обвиняем – Георги Рогачев, който за кратко също бе изпълнителен директор, след като Вальо Топлото бе арестуван, също е под запор в домашни условия. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?