Вампирът на Божидар Димитров всъщност бил пиратът Кривич

Шумно рекламираният от Божидар Димитров скелет на "вампир" се оказа, че бил на някогашен пират на име Кривич.

Шефът на Националния исторически музей обясни в четвъртък пред бТВ, че нямало доказателства за самоличността на вампира, но той бил на мнение, че ставало дума за черноморски пират на име Кривич, който бил управлявал Созопол преди 700 години.

Тогава България и Византия били съюзници и водели война с Генуа. Кривич загубил войната, а след това Созопол бил разрушен.

В Созопол - града със сензационни археологически разкрития през месец, неотдавна при разкопки бяха открити два скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, а шефът на историческия музей Божидар Димитров ги обяви за вампири. По ония средновековни времена се вярвало, че като приковеш с кол починал, ще го предпазиш да не вампиряса и да тормози живите.

В четвъртък обаче Димитров уточни, че откритият "вампир" не бил баш вампир, а нещо като кандидат-вампир.

След откриването на скелета на созополския вампир, се оказа, че тук и там в България имало доста погребани мъртъвци със забодени колове. Това пък предизвика вълна от сензационни информации в чуждите медии, а вампирът, превърнал се в медийна звезда, триумфално бе докаран в София и изложен в НИМ.

Чиновници от туристическия бранш пък се размечтаха за наплив на любопитни и суеверни туристи, които да дойдат на талази в България, за да потреперят пред останките на средновековни вампири. И междувременно да си оставят парите по созополските кръчми.

Споделяне

Още по темата

Още от България