Ван Ромпой осъди популизма като заплаха за свободното движение

Президентът на ЕС не очаква падането на холандското правителство да попречи на членството на България в Шенген

Ван Ромпой осъди популизма като заплаха за свободното движение

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой осъди възхода на популизма в Европа и заплахата, която представлява той за свободното движение на хората. Това стана в навечерието на среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в сряда, когато бе на посещение в Румъния и България.

За съжаление, ветровете на популизма заплашват едно от големите постижения на европейската интеграция - свободното движение на хората в рамките на ЕС, заяви Ромпой.

Ван Ромпой коментира, че отварянето на границите е ”цивилизационен знак” и изрази тревогата си, че членството на България и Румъния в Шенгенското пространство е блокирано от Холандия.  Хага заяви, че е готова при положителен доклад на ЕК през лятото, да оттегли ветото си от членството на двете балкански държави. 

Холандското правителство обаче подаде оставка  след провала на преговорите за бюджетни съкращения с парламентарния си съюзник - крайнодясната Партия на свободата на Герд Вилдерс.  Анализатори коментираха, че това ще се отрази негативно на шансовете на София и Букурещ и е малко вероятно те да получат "да" за Шенген преди извънредните избори в Холандия през октомври или ноември.

Очаква се, ако Холандия свали ветото си, през септември да бъде взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген с въздушните и морските им граници. 

Ромпой посочи,  че падането на холандското правителство няма да промени движението в положителна посока на България, даже напротив. Той  отбеляза обаче, че единственият проблем е кога ще бъде взето решението предвид предстоящите избори в Холандия.

” България и Румъния се съгласиха да вземат мерки, засилващи доверието в тях по отношение на охраната на границите. Поощрен съм и съм оптимист, че скоро ще вземем решение за приемането на България в Шенген”, заяви Ромпой на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Ромпой посочи още, че  България може да служи за пример по отношение на ниския  бюджетен дефицит.

”България успя по впечатляващ начин да преструктурира икономиката си, върви в правилна посока и е на път да излезе от наказателната процедура за свръхдефицит. Напредъкът на България има голямо значение. Той показва, че ограниченията на валутния борд и на общата валута могат да бъдат преодолени с решителност”, посочи Ромпой.

Борисов от своя страна каза, че е запознал Ромпой с идеята за диверсификация на газовите доставки за България чрез пренос на газ от Азербайджан през Грузия. Освен това Борисов е  припомнил предложението страните от ЕС, които участват в проекта "Набуко";  да получат заем от Европейската инвестиционна банка, без той да се отчита като бюджетен дефицит.

Освен това Борисов е припомнил и идеята да се направи обща европейска компания за изкупуване и разпределяне на газа, която можела да се казва ”Еврогаз”.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?