Ван Ромпой призова за задълбочаване на европейската интеграция

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова за задълбочаване на европейската интеграция по силата на необходимостта, а не по силата на идеологически избор, предаде Франс прес, цитирайки интервю на Ромпой в белгийския вестник "Соар".

Признавайки, че популистките и антиевропейски партии може да спечелят много гласове на предстоящите през май избори за Европейски парламент, председателят на ЕС припомня, че в ЕП винаги е имало много голямо мнозинство от партии, които подкрепят европейския проект. "Европейските институции ще продължат да могат да функционират", уверява Ромпой.

"Популизмът не се появи заради еврокризата. Това е обществен и културен феномен, който е много по-дълбок от проблемите във всекидневието ни", подчертава Херман ван Ромпой, чийто мандат начело на Европейския съвет приключва в края на годината.

Ромпой изразява съжаление от "липсата на убеденост" сред националните управници, че трябва да защитават европейската стабилност. "Никой не иска да се върне обратно към националните граници и митническите проверки, към възстановяването на света отпреди 1958 г. Дори връщането на националните валути - кой иска това?", посочва председателят на ЕС.

Според Ромпой трябва да се вземат мерки за намаляване на безработицата и да се откроят простиженията на ЕС.

Споделяне

Още от Европа