Вандали посегнаха на паметника на загиналите български туристи в Охридското езеро

Външно миинистерство иска наказания за деянието

Вандали посегнаха на паметника на загиналите български туристи в Охридското езеро

Вандали посегнаха на паметника на загиналите българи при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, предаде БГНЕС. Монументът, разположен на брега на езерото, е в памет на 15-те българи туристи, загинали при трагичния инцидент от 5 септември 2009 година.

От мястото е разрушена "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум". Водоплавателният съд потъна в езерото на 200 м от брега.

През последните три дни в Северна Македония избухна нова истерия по повод интервюто на премиера Зоран Заев пред БГНЕС. В тях Заев заяви, че двата народа имат обща история.

"Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това", каза още Заев.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, заедно с група бивши комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са сред водещите фигури в новата кампания срещу България. В пропагандата участват множество медии.

Реакция срещу вандализма дойде от българското Министерство на Външните работи. МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид.


Паметникът, при откриването му. Снимка БГНЕС

"Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо", подчертаха от МВнР пред БГНЕС.

Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност, добавиха от там.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?