Вандалските актове към България в Северна Македония са "изолирано поведение"

"Подобно изолирано и неконтролирано поведение не допринася за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни, както и за съвместните усилия за задълбочаване на интеграцията между РСМ и Европейския съюз".

Такъв коментар направи външното министерство на Република Северна Македония, след като българското знаме бе свалено от Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля.

Подобни провокации към България в Северна Македония зачестиха през последните месеци, особено след като София блокира началото на преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Отношенията между България и РСМ се влошиха и са неотменна тема от вътрешнополитическия дебат в двете страни, често подклаждан и от провокации, които засилват враждебни настроения и реакции.

През ноември миналата година в социалните мрежи бе качено видео, на което се вижда как младежи палят българското знаме.

През януари 2021 година на карнавал в село Вевчани, което се намира в близост до границата с Албания, също бе бе изгорено българското знаме.

Вандали редовно оскверняват и паметника на загиналите в Охридското езеро българи. Последният случай беше през август тази година.

Зад част от провокациите се предполага, че стои най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, чиито представители през годините допринесоха значително за говора на омразата към България.

През юли 2021 г. Драган Гюровски от младежкото ВМРО-ДПМНЕ заяви, например, че Скопие няма да променя историята си "по волята на татарските фашисти".

Друг въпрос е, че доскоро подобни провокации идваха и от българска страна. Партия ВМРО, която бе част от управляващата коалиция у нас, на практика действаше като скачени съдове с ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ организира и улични протести с искания за недопускане на компромиси към България и в защита на Гоце Делчев.

Северна Македония винаги излиза с официални позиции, осъждащи вандалските прояви. Това обаче са по-скоро рутинни протоколни жестове на държавно равнище, които не променят ситуацията и безобразията продължават.

Твърдението на Скопие, че вандалските актове към България са изолирано поведение, през последните месеци е по-скоро невярно.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?