Външен одит ще установи реалното състояние на ВМЗ-Сопот

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров посети ВМЗ-Сопот

Външен одит ще установи какво е състоянието на ВМЗ-Сопот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката в четвъртък. Според ведомството, ситуацията във военните заводи се подобрява, изплащат се редовно заплати и се наемат още работници.

Това е станало ясно по време на среща на зам.-министъра Любен Петров с ръководството и представителите на синдикатите в предприятието.

За състоянието на предприятието излизат противоречиви информации. Първо от синдикатите завиха, че се готви умишлен фалит, но от министерството обявиха, че има осигурени поръчки за 300 млн. лева.

"Целта на Министерство на икономиката е ВМЗ-Сопот да работи на максимален капацитет", заявил Петров по време на срещата със синдикатите.

Според него в момента има добър диалог между министерството, ръководството на предприятието и синдикатите.

"Търсим възможност за договори по линия на кооперирането с НАТО и ЕС. Разговори се водят с Министерство на отбраната за осигуряване на поръчки за българската армия", е посочил той.

Представителите на синдикатите са заявили, че различията са "изчистени" и хората са били доволни, пише в прессъобщението. Те са поискали да бъдат запознати с резултатите от одитите на предприятието. Ръководството на ВМЗ е информирало заместник-министъра, че в момента има 300 молби за назначаване на нови работници, като от тях 150 са одобрени и ще хората бъдат назначени до две седмици. Ще се търсят и още служители.

В момента се извършва обследване на системите за охрана и сигурност на предприятието, работи се и за изграждане на система за видеонаблюдение.

От името на управленския екип на ВМЗ-Сопот Богдан Богданов е информирал, че на площадката в Иганово ще бъдат възстановени два стари цеха, на които ще се премести производството от обектите, разрушени при инцидентите през пролетта, за да може тя да заработи с пълен капацитет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?