Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Външна фирма ще провери активите на банките у нас

Догодина се подменят 85 милиона от банкнотите в обращение

0 коментара
Външна фирма ще провери активите на банките у нас

БНБ ще възложи външен преглед на качеството на активите на банките, като за това са предвидени около 2 млн. лв. през следващата година. Това става ясно от публикувания бюджет на Централната банка за 2015 г.

Неотдавна БНБ обяви, че планира в началото на следващата година да възложи на чужда фирма да направи проверка на всички банки у нас. Поводът вероятно е отнетия през ноември лиценз на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), като БНБ сне своята отговорност за това и обясни, че е получавала подвеждаща информация от банката на Цветан Василев. В речта си за Деня на банкера управителят на БНБ Иван Искров заяви, че през 2015 г. не са изключени нови проблеми с частни банки.

През следващата година ще бъде пусната в обращение новата монета от 2 лв. Ще бъдат подменени и 85 милиона от ползваните сега банкноти. Заложено е още ремонт на почивните станции на БНБ в Приморско, Варна и Смолян. Служителите в БНБ няма да им вдигат заплатите, но ще имат бонуси и осигуровки за трета пенсия.

Бюджетът на БНБ е увеличен със 7.3 млн. лв. спрямо тази година и възлиза на 93.1 млн. лв., което е ръст от 8.5% на годишна база. Увеличаването на разходите се дължи основно на печатането на нови банкноти и сеченето на монети.

Основната цел на БНБ през следващата година остава осигуряването на стабилността на лева, на банковата и финансовата система. Такава беше и през изминалата 2014 г., която беше белязана с първия отнет лиценз на банка от 1997 г. насам.

Рисковете са свързани с възстановяването на световната икономика и колебанията на международните финансови пазари, които увеличават несигурността в прогнозите за развитието на икономиката на България и на финансовите резултати от дейността на БНБ. Бюджетът на Централната банка обаче е изготвен така, че БНБ да разполага с необходимите ресурси, за да може своевременно да реагира в зависимост от условията на външната и вътрешната финансова и икономическа среда.

Разходите за печатане на пари се увеличават с 40%

Най-значително увеличение на разходите през следващата година спрямо 2014 г. е свързано с издръжката на паричното обращение като за това са предвидени 21.3 млн. лв. Това е увеличение с 40.7% спрямо тази година.

През следващата година ще бъдат отпечатани 85 милиона броя банкноти, които плавно ще подменят негодните купюри. За това са предвидени 10.2 млн. лв., което е увеличение от 42.7% спрямо тазгодишните. През 2014 г. бяха напечатани 60 милиона броя нови банкноти.

През 2015 г. ще бъдат отсечени 145 милиона броя разменни монети, което ще струва 8.7 млн. лв. Това е ръст от близо 48% спрямо разходите за 2014 г. През следващата година ще бъде пусната и новата монета от 2 лв. в обращение.

Най-големи са харчовете за услуги и материали

Най-големите разходите на БНБ са в перото "услуги, материали и амортизация" и възлизат на над 41.4 млн. лв., което е 44.5% от бюджета на Централната банка. Те се повишават с 4.2% спрямо тази година.

Повече от половината от средствата (21.9 млн. лв.) са за външни услуги. Това е близо една четвърт от всички разходи на БНБ, като на годишна база ръста им е 7%. Най-големите разходи в тази група са свързани с абонаментна поддръжка на софтуерни продукти (4.8 млн. лв.), таксите за Ройтерс (710 хил. лв.), Блумбърг (403 хил. лв.) и други информационни системи (154 хил. лв.).

Инвестиционна програма за над 21 млн. лв.

Инвестиционната програма на БНБ е за над 21 млн. лв. От тях най-голямото перо е за информационни системи - 13.3 млн. лв.

За строителство, реконструкция и модернизация са предвидени малко над 4.7 млн. лв. за строителство, реконструкция и модернизация. За извършване на текущи ремонти в сградите на БНБ са заложени 1.76 млн. лв.

С част от средствата ще се прави ремонт на външната облицовка на централната сграда на БНБ, на ВиК и електрическата инсталация и други. Заложени са средства за текущи и аварийни ремонти на сградите на касовите подразделения във Варна и Плевен, както и на почивните бази на БНБ в Приморско, Смолян и Варна.

През тази година капиталовата програма на БНБ беше за 19.3 млн. лв., но реално бяха направени инвестиции за 11.2 млн. лв.

Бонуси и осигуровки за трета пенсия

БНБ не планира да вдига заплатите на 1200 служители, но залага на увеличени бонуси в зависимост на приноса на всеки един от тях. Предвидени са и средства за осигуровки за трета пенсия.

Заложените разходи за персонала са 23.2 млн. лв., като увеличението е със 198 хил. лева спрямо 2014 г. Това означава, че средната работна заплата в БНБ е около 1600 лв.

Заплатите и осигуровките на служителите в БНБ са една четвърт от всички разходи на банката. За допълнително доброволно пенсионно осигуряване, медицинско обслужване, издръжка на почивните бази и други социални дейности са планирани 2.25 млн. лв.

Покрай отнемането на лиценза на КТБ публично беше поставен и въпроса с големите възнаграждения на шефовете в БНБ, като настоящия културен министър Вежди Рашидов съобщи, че управителят Искров взима по 60 хил. лв. на месец. Въпреки че Института за модерна политика поиска по Закона за достъп до обществена информация срещу какви суми се разписва ръководството на банката от БНБ отказаха информация. Отказът се обжалва пред Върховният административен съд, като по делото все още няма решение.

БНБ се надява на положителна доходност

БНБ планира общата доходност на активите в евро да бъде около 0.31%, а разходите за лихви по доходоносните пасиви да са сравнително ниски - под 1 млн. лв.

Основната част от очакваните приходи са от управлението на международните валутни резерви, чиято средна величина се предвижда да бъде около 25.7 млрд. лв., която е с около 5.1% по-висока спрямо 2014 г. В международните валутни резерви не са включени монетарното злато, СПТ на МВФ, получени от общото разпределение през 2009 г., и салдата по сметките на местните кредитни институции в ТАРГЕТ2.

Използваният сценарий за прогнозния размер на международните валутни резерви предвижда увеличение с около 21% на средногодишния размер на правителствените депозити при БНБ заради очаквано емитиране на нов дълг както на вътрешния пазар през 2014 г., така и на външните пазари през 2015 г.

Останалите позиции в баланса на БНБ също се очаква да отчетат растеж спрямо текущата година - около 5.7% за банкнотите и монетите в обращение и около 13.8% за сметките на банките.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.