Външната министърка на Швеция почина след като бе прободена с нож

Министърът на външните работи на Швеция Ана Линд почина в болницата днес от прободните си рани, след като вчера бе намушкана с нож в магазин в центъра на Стокхолм, съобщиха информационните агенции.

46-годишната Ана Линд е била прободена няколко пъти в гърдите, корема и ръката. След близо 10 -часови операции лекарите съобщиха, че тя има тежък кръвоизлив в черния дроб и увреждания на големи кръвоносни съдове.

Европейските политици са покрусени и ужасени
Европейски правителства, евродепутати и политици изразиха своята почит и покруса от смъртта на Ана Линд.
Британският външен министър нарече убийството "ужасна трагедия". Тя "беше всичко чудесно, което има в Швеция и Европа, и нейната смърт е ужасно събитие, истинска трагедия", каза Джак Стро.
Европейските депутати почетоха паметта на шведската външна министърка Анна Линд с няколкоминутно мълчание преди началото на заседанието си днес.
още

Премиерът Йоран Першон определи покушението срещу нея като нападение над откритото общество в Швеция. "Атаката срещу нея е нападение срещу обществото, което градим и в което искаме да живеем", каза премиерът на пресконференция.

Атентатът срещу Ана Линд - един от най- популярните политици в Швеция - бе извършен четири дни преди референдума, на който шведите ще гласуват дали страната им да се присъедини към единната европейска валута.

Кампанията, в която Линд играеше централна роля, бе преустановена. Правителството възнамеряваше да отложи референдума, но премиерът Першон каза днес, че той ще се проведе така, както е планиран.

Според проучванията на общественото мнение по-голямата част от шведите ще гласуват "против", макар че според кореспондента на Би Би Си не е изключено убийството на Ана Линд да подтикне повече хора да гласуват "за", както ги призоваваше министърката.

Мотивите за нападението остават неизвестни, а извършителят - на свобода.

Както повечето политици и официални лица в Швеция, Ана Линд се движи без охрана.

Тя е била нападната около четири следобед вчера в голям магазин в центъра на столицата, където била като частно лице, а не в рамките на кампанията за референдума за присъединяването на Швеция към еврото, посочи вчера говорителят ѝ.

Според очевидци нападателят е бил висок мъж, облечен с комуфлажно яке, който избягал от магазина.

Линд, която е социалдемократ, е външен министър от 1998 г. и беше смятана за наследник на сегашния премиер. Те е омъжена с две деца.

Говорителят на полицията съобщи, че издирването на нападателя до този момент не е дало резултат.

През 1986 г. шведският министър - председател Улоф Палме беше застрелян, докато се прибираше у дома си със съпругата си в Стокхолм.

Убийството така и не беше разкрито, макар че по-късно в писмо до пресата мъж призна, че е извършил престъплението.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?