Външната политика на Тръмп - голям скок в неизвестното

Външната политика на Тръмп - голям скок в неизвестното

Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп наподобява голям скок в неизвестното - толкова неясно и грубо говореше по време на кампанията гръмогласният милиардер, обещавайки да разруши построеното от Барак Обама.

"Искам да бъда непредвидим", заяви бъдещият 45-и главнокомандващ първата световна сила в единствената си външнополитическа реч през април.

Експерти свързват този новак в политиката с течението на изолационистите, периодично вземало превес в американската външна политика от 19-и век насам. Затова пък Хилари Клинтън като президент навярно би проявила повече желание да се меси в международните дела.

През управлението на Тръмп "САЩ може да се оттеглят от лидерската си роля в международния ред" на Запада, опасяваше се преди вота политологът Томас Райт от Института "Брукингс". Ако този "ред се сгромоляса, никой не знае как ще свърши това и може да се натрупат условия за голяма война", писа той в понеделник в анализ за своя мозъчен тръст.

Наистина, в очите на Доналд Тръмп САЩ вече не могат да бъдат световен жандарм и трябва да свият помощта за други страни.

През 16-месечната си кампания републиканецът раздаде обещания, противоположни на правеното от Обама: сдобряване с Русия, ръководена от президента Путин, изпращане на десетки хиляди войници в Сирия и Ирак, за да ликвидират групировката "Ислямска държава", търговска война с Китай, преразглеждане на принципите на НАТО и на международните спогодби за климата, свободната търговия и ядрената програма на Иран.

Помирение между Вашингтон и Москва

Доналд Тръмп неведнъж е хвалил "лидерските" качества на Владимир Путин, обвинявайки Обама, че, напротив, му липсват такива. Повтарял е много пъти, че би било "хубаво" да е в "много добри отношения" с господаря на Кремъл. Но той никога не уточни как смята да помири Вашингтон и Москва.

Путин, който също бе нарекъл Тръмп "ярък и талантлив човек", пръв го поздрави в сряда и също изрази "надежда" за подобряване на руско-американските отношения, слезли до най-ниската си точка след студената война.

Дали това размразяване между Америка и Русия е предвестник за сътрудничество в Сирия срещу ИД? Доналд Тръмп не е говорил подробно по темата, но през октомври 2015 г. заяви, че първите удари на Русия в подкрепа на сирийските ѝ съюзници са "положителна" новина.

Нокаут за ИД

Кандидатът популист представи доста различни варианти на стратегията си за борба с ИД. През септември 2015 г. говореше за "тактика на изчакване", внушавайки, че сирийският режим и джихадистите ще се избият взаимно.

През март т. г. обаче внезапно увери, че "ще хвърли в нокаут ИД", като изпрати в Ирак и Сирия "20-30 хиляди" американски войници. Миналия месец пък нахока своя партньор в листата Майк Пенс, настоял за удари срещу Дамаск.

Колкото до офанзивата срещу Мосул в Ирак, подготвяна месеци наред, "дотук с ефекта на изненада. Каква сбирщина от палячовци сме събрали", възмути се той на митинг в събота.

Китай - "враг" на Америка

По време на кампанията Тръмп често отправяше обвинения към Китай - "враг" на Америка, че "краде" работни места от страната му, манипулира валутата ѝ, и заплаши втората икономическа сила в света с търговска война. А когато през януари Северна Корея извърши ядрен опит, настоя Пекин да упражни натиск върху своя комунистически съюзник. Иначе "ще се наложи да затрудним твърде много стокообмена с Китай", предупреди той.

НАТО е "отживелица"

Доналд Тръмп ужаси Европа през пролетта с изявлението, че НАТО е "отживяла времето си", и предупреди, че ангажиментът на Вашингтон да подкрепи съюзниците си, ако бъдат нападнати от Русия, ще зависи от европейските вноски в бюджета на алианса.

Затоплянето на климата - "шмекерия"

Според Тръмп затоплянето на климата е само "измама"; той дори загатна за "анулиране" на Парижкото споразумение.

А в името на протекционизма обсипа с критики Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада от 1994 г. и Транстихоокеанското партньорство от 2015 г. между Вашингтон и 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

По време на обиколка из Нова Зеландия и Антарктида тази седмица напускащият държавен секретар Джон Кери обеща плавно предаване на властта на следващата администрация с цел "да я подпомогнем колкото може повече (. . .), без да изгубим и трошичка от (постигнатото в работата по) големите въпроси, пред които бяхме изправени".

Колкото до обещаното от Тръмп разваляне на споразуменията за Транстихоокеанско партньорство, за климата и на сделката с Иран, дипломатите от Държавния департамент успокояват: "Няма да отпуснем газта" до встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари.

По БТА

Споделяне

Още от Свят