Външни експерти ще анализират сделката на Милен Велчев с дълга

На външни за Министерството на финансите експерти ще бъде възложен анализът какъв е ефектът от замяната на българския външен дълг през 2002-2003 година. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

Прословутата сделка с преоформяне на дълга бе сключена по времето, когато финансов министър беше Милен Велчев, който я определи като блестяща. Още тогава обаче експерти и икономисти остро я критикуваха като скандално лоша за страната и облагодетелстваща посредниците и консултантите от кръга около Велчев, Красимир Катев и сина на Симеон Сакскобургготски Кирил.

Критици на сделката бяха както десните политически сили, така и левицата. Тя бе оспорена и от приемника на Велчев Пламен Орешарски. Когато стана министър в правителството на тройната коалиция Орешарски "забрави" за критиките си.

Анализът е бил възложен на Агенцията за икономически анализи и прогнози, но при закриването ѝ работата по този проект е прехвърлена на дирекцията "Икономически анализи и прогнози", която е приемник на агенцията, съобщи още Дянков. Вече е събрана и обобщена информацията, необходима за извършването на детайлните анализи, сега следва министерството да предостави на независими външни експерти тази информация, каза той.

До края на 2010 г. този анализ трябва да бъде готов, заинтересованите страни ще бъдат уведомени, а данните - предоставени на Народното събрание, заяви още Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?