Външни експерти ще помагат на "голямата тревога" ОП "Транспорт"

Външни експерти ще помагат на "голямата тревога" ОП "Транспорт"

Оперативната програма "Транспорт" е голямата тревога на министъра по европейските фондове Томислав Дончев и вече с Европейската комисия се обсъжда възможността да се привлекат външни експерти опитни мениджъри в помощ на Агенция "Пътна инфраструктура и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Това заяви самият Дончев след като в четвъртък се срещна с посланиците на страните от ЕС у нас под домакинството на испанския посланик Хорхе Фуентес, чиято страна председателства Евросъюза.

Имаме предвид звено от опитни мениджъри, което да бъде "долепено" до съответната институция и да носи отговорност за големите проекти, заяви министърът. Финансирането на новото спец звено може да стане със средства по техническата помощ на оперативната програма “Транспорт“. Освен това, според Дончев, работата на това звено трябва да е изнесена в регионални офиси по места, а не в министерствата в София.

С регионалния министър Росен Плевнелиев бил обсъждан и вариант да се наемат експерти да помагат в управлението на държавните проекти. Според Дончев те ще засилят темпото и изпълнението на проектите, но това няма да реши проблемите с административния капацитет на институциите ни.

По думите на министъра по еврофондовете за усвояване на средствата може да се подходи със замяната на проекти, които не са в достатъчна проекта готовност, с такива, които са в по-напреднала фаза.

Трябва да се съхранят звената, отговорни за разпределението на евросредствата, да се осигури по-атрактивно възнаграждение, за да се ограничи текучеството и в същото време да се регламентират прости и ясни правила, които да се спазват, заяви още Томислав Дончев..

Той е бил уверен от присъстващите дипломати, че може да разчита на подкрепата им при необходимост.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?