Външни експерти ще решат да има ли съкращения в администрацията на МВР

Валентин Радев: Министерството е обрасло с дублиращи се структури

След поредица неуспешни опити за по-сериозна реформа в МВР, новото ръководство реши да възложи на външни експерти да направят преглед на ведомството, за да се отстранят дублиращи се функции. Вътрешният министър Валентин Радев (ГЕРБ) съобщи това в петък след среща с представители на синдикатите в системата, които дадоха твърд отпор на предишни законодателни предложения за промени.

"Първото нещо, за което се договорихме, е да се изпълни един функционален модел с външен поглед. Той ще бъде възложен на външни експерти и към тях ще бъде прибавен един вътрешен. Те ще бъдат сравнени. Целта е да се подобри работата на това мегаминистерство, обрасло през годините с много служби, някои от които с дублиращи се функции“, каза Радев.

На въпрос какво означава функционален модел и означава ли това, че ще се стигне до съкращения, вътрешният министър отговори, че анализът ще покаже следващите стъпки.

Плах опит за изчистване на администрацията

"Вие веднага се хващате за съкращенията. Функционален модел означава да се види структурата на министерството. През годините към него има много добавени структури. Например 112, КАТ, регистрации и др. Като се направи този функционален модел ще се види най-малкото дали има дублиране на дейности. Не може да имаш обществени поръчки в една мегадирекция и обществени поръчки в една нова дирекция, която е временно създадена с някаква цел. Всичко ще бъде поправено с диалог“, каза Радев.

"Все още не знам какво ще излезе от този функционален модел и какво ще бъде преструктурирано“, каза вътрешният министър, но не изключи да има сливания и разделяния на дирекции в МВР.

Традиционно всички опити за реформи, които преминават през оптимизация на личния състав и редуциране на привилегии на служителите в сектора, се посрещат от полицаите с масови протести.

Валентин Радев съобщи, че е запознал синдикатите и с приоритетите на ръководеното от него министерство. На първо място това е борбата с битовата престъпност, а на второ – войната по пътищата.

Синдикати съдят МВР

Той изрази желание да работи в диалог със синдикатите, така както го е правил в министерството на отбраната, където беше заместник-министър.

"Надявам се, че само с тяхна помощ, с открит диалог да вървим напред“, добави Радев.

Вътрешният министър е бил впечатлен да научи, че някои от синдикалните организации съдят МВР – нещо нечувано за системата на отбраната.

"Сигурно те имат своите основания да го направят. Смятам, че не трябва да се стига до такива крайности и трябва да работим заедно“, каза той.

Споделяне

Още от България