Външни хора ще влязат в листата на ГЕРБ след записване в партията

Отцепилите си от ДСБ и ДП депутати Димитър Абаджиев и Мария Капон няма да се кандидатират за евродепутати от листата на ГЕРБ, но там може да попадне бившият зам.-председател на СДС Николай Младенов, ако се запише за член на ГЕРБ. Това стана ясно от обяснението на неформалния лидер на партията Бойко Борисов в петък, след като по-рано тази седмица подписа споразумение за общо участие на изборите с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и с движението на Димитър Абаджиев “Единен европейски път” (ЕДП).

На нас ни трябват хора, които да имат опит в общуването с Европейската народна партия (ЕНП) и с европейската десница, обясни в петък в предаването на БНТ “Пресклуб” Борисов.

Той смята, че на първото си участие на избори – тези за Европейски парламента през май т.г. – ГЕРБ може да вкара между 4 и 6 депутати. Това зависи от избирателната активност и от ситуацията, уточни Борисов.

 

Той повтори, че листата не е определена с изключение на водача. Това ще бъде съдия Душана Здравкова, лидер на гражданското сдружение ГЕРБ. Борисов каза, че останалите кандидати също трябва да са членове на ГЕРБ: “Откъде-накъде ще пращам аз в Народната партия хора, които утре могат да кажат - ами, аз не съм член на ГЕРБ”.

По думите му никога не е ставало дума Мария Капон, Димитър Абаджиев, Елеонора Николова или Николай Младенов да си партнират с ГЕРБ, за да получи места в листата. Ние само ползваме техния опит, посочи столичният кмет. “Ако е вътре в страната, аз знам какво да правя, но в Брюксел, в Европарламента, в Еврокомисията ГЕРБ няма опит. И ние ползваме техния опит и мисля, че това е само похвално - още повече, че те са известни, признати там”, каза Борисов.

Той е доволен, че формалният лидер на партията му Цветан Цветанов е приет от шефовете на ЕНП в Брюксел по време на посещението си там в компанията на Абаджиев и Капон.

Запитан срещу какво ГЕРБ “ползва услугите” на тези политици, Борисов отговори, че “те са хора, които искат да не стоим в опозиция цял живот”.

Той е разговарял с Николай Младенов по повод участието му в листата на ГЕРБ, но окончателно решение предстои да бъде взето. На Младенов ще бъде предложено да влезе в ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?