Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за еврозакон "Магнитски"

Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за еврозакон "Магнитски"

Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за изработване и приемане на европейски закон "Магнитски". В понеделник бе взето решение за старт на подготвителната работа по бъдещия законодателен акт, предаде Euractiv. Новината бе съобщена от върховния представител по външната политика на съюза Жозеп Борел.

Идеята е с новото законодателство да се санкционират хора, за които има доказателства, че са участвали в нарушаване на човешки права. Наказанията ще са замразяване на финансови средства и забрана за пътуване в ЕС.

Това на практика копира щатския закон "Магнитски", подписан през 2012 г. от президента Барак Обама. През 2017 г. бе приет втори вариант. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, загинал в ареста през 2009 г. Юристът представлява британския инвеститор Бил Браудър, който има бизнес в Русия. Магнитски успява да разкрие схема за отклоняване на данъци с участието на държавни служители. Впоследствие е арестуван, повдигнато му е обвинение и е държан в нечовешки условия в ареста. Умира на 16 ноември 2009 г., след като е пребит с маркуч.

След смъртта му Браудър се превръща в основния деятел за приемане на законодателство, чрез което да се санкционират посегателства срещу човешки права.

"Това е гигантско развитие. Ако нарушителите на човешки права не могат да пътуват в ЕС, това би било съсипващо за тях", написа Браудър в туитър малко след изявленията в понеделник.

Въпреки че няма срок за изготвянето на новия законодателен акт, той би могъл да бъде представен за финално одобрение на Европейския съвет догодина.

Засега не е ясно дали правилата ще носят името на Магнитски. Против е Холандия, която иначе е сред най-големите привърженици за приемане на подобно законодателство, но становището им е, че ако то се обвърже със съдбата на адвоката, ще се създаде впечатление, че е насочено срещу Русия. Очаква се мерките да се прилагат и срещу хора от Африка, Азия и Саудитска Арабия.

Още в началото на годината Европейският парламент прие резолюция с настояване за подобно законодателство. Досега такива закони са приети и от Канада и Великобритания. Подобни намерения обявиха и няколко скандинавски страни, сред които Дания, Норвегия, Исландия, Финландия и Швеция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?