Външните министри на ЕС одобриха нормализирането на отношенията с Куба

Външните министри на Европейския съюз решиха ЕС да започне преговори за нормализиране на отношенията с Куба, които бяха замразени преди повече от 10 години, предаде Франс прес. На срещата си в понеделник в Брюксел министрите на 28-те страни членки дадоха зелена светлина за започване на преговори по споразумение за политически диалог и сътрудничество с Хавана.

Целта на решението е да бъде окуражена Хавана да продължи с реформите в областта на правата на човека, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. "Надявам се, че Куба ще се възползва от възможността, която ѝ се предлага", каза Аштън и допълни, че ако се водят в конструктивен дух, преговорите може да продължат една или две години.

Предвижда се споразумението да насърчи търговията и икономическите отношения, особено в сектора на туризма между ЕС и Куба. По настояване най-вече на Полша и Чехия външните министри обаче решиха засега да не отменят общата си позиция от 1996 г., която обвързва разширяването на отношенията с Куба с нейния напредък в областта на човешките права.

ЕС замрази сътрудничеството си с комунистическия остров през 2003 г. след вълна от репресии срещу опозицията. През юни 2008 г. диалогът с Хавана беше възобновен и бяха сключени различни двустранни споразумения между Куба и около 15 държави членки на ЕС.

Днешното решение на ЕС съвпада с отварянето на Куба за чуждестранни инвестиции, най-вече от Южна Америка. Американският президент Барак Обама също обяви готовност да преразгледа отношенията на САЩ с Куба, но по това досие той не разполага с мнозинство в Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?