Външните министри на ЕС отхвърлиха военна намеса в Сирия

Силите на Башар Асад избиха близо 60 жени и деца

ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Европейския съюз отхвърлиха военната намеса в Сирия като изход за решаване на проблема. Те повториха призива си сирийският президент Башар Асад едностранно да сложи край на убийствата в страната, съобщи "Франс прес".

Това стана на фона на продължаващите убийства на сирийските сили за сигурност, които убиха 57 души, повечето от тях жени и деца, в централната провинция Хомс, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от ДПА.

 

Сирия не е Либия, каза френският министър на външните работи Ален Жупе. Това, което най-много ни тревожи, е рискът от гражданска война между сирийските общности и той ще бъде основната отговорност на сирийския режим, ако заплахата се потвърди, допълни той.

 

След като Катар призова в Кайро за разполагането нa арабски и международни миротворчески сили в Сирия, Жупе се присъедини към колегите си и заяви, че военните действия не са в дневния ред за ЕС. По-рано германският външен министър Гидо Вестервеле предупреди за риска от предизвикване на мащабен огън, който ще има тежки последици "за региона, за народа и за света".

 

"Трябва да бъдем търпеливи... За съжаление ще трябва да приемем много повече жертви, но военната намеса ще бъде по-лоша... Няма да бъдат хиляди, а десетки хиляди загинали", посочи от своя страна колегата му от Люксембург Жан Аселборн.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън отбеляза, че засега на първо място в дневния ред е да се гарантира подкрепата на Русия и Китай за проекторезлюцията на Съвета за сигурност на ООН, която ще бъде обсъдена днес в Ню Йорк. Тяхната подкрепа ще означава, че признават това, което ние признахме преди много време в ЕС, а именно, че не може да продължавате да бъдете лидер и да извършвате масови убийства срещу собствения си народ, посочи Аштън. Според нея едно от най-важните неща е опозиционните групи да бъдат обединени.

 

Ален Жупе разкритикува позицията на Русия за резолюцията на ООН за Сирия, като заяви, че няма основания да се иска едновременно спиране на насилието от режима и от бунтовниците. "В момента всякаква възможност за постигане на споразумение за съгласие в Съвета за сигурност е блокирана... От режима зависи да поеме инициативата и да спре репресиите", допълни той. Скандално е да се свеждат до едно и също ниво гражданите, които се опитват да защитят себе си, и режимът, който се бори срещу тях, който заповядва да се стреля срещу жени и деца, каза Жупе.

 

Малко по-късно руският външен министър Сергей Лавров заяви пред репортери след среща в седалището на Арабскатат лига в Кайро, че той и арабските му колеги искат да се сложи край на насилието, какъвто и да е източникът му.

 

Междувременно сирийските сили за сигурност убиха 57 души, повечето от тях жени и деца, в централната провинция Хомс. "Повечето от телата имат следи от мъчения, някои са изгорени живи, а други са намушкани с ножове", заяви активистът Омар Хомси. По думите му телата са на 28 жени, 23 деца и шест мъже. Масовото убийство е било извършено вечерта на 11 март в квартал Карам ал Зейтун.

 

Районът е бил обстрелван интензивно, докато бунтовници от опозиционната Свободна сирийска армия се криели в района. Държавната сирийска телевизия обвини "въоръжени терористични банди", че са отвлекли граждани в квартали на Хомс, убили са ги и са ги заснели, за да предизвикат международни реакции срещу Сирия, посочва Франс прес.

 

Протести срещу убийствата бяха организирани днес в няколко сирийски града, включително Дамаск. Масовото убийство бе извършено ден след посещението на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан в Дамаск.

Заради това кръвопролитие Сирийският национален съвет поиска да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?