Външните министри на Германия и Полша обсъдиха полските искания за репарации

Зигмар Габриел

Полският министър на външните работи Яцек Чапутович каза в Берлин, че дебатът за евентуално искане на репарации от Германия заради Втората световна война, не трябва да вреди на полско-германските отношения. Чапутович обсъди въпроса с германския си колега Зигмар Габриел.

На срещата Габриел даде ясно да се разбере, че според международното право и двустранните договори между Полша и Германия този въпрос отдавна е приключен. Някои полски националистически лидери обаче казаха, че Берлин трябва да плати на Варшава репарации заради Втората световна война.

Габриел предложи създаването на експертна група, която да проучи исканията на полските националисти. Чапутович подкрепи идеята. Той каза, че е важно в Полша да се водят дебати по този въпрос, че "поляците имат право да се запознаят със съвременната си история и с периода на комунизма, когато полските лидери не можеха да взимат сами решенията си".

Двамата министри постигнаха съгласие, че близките германо-полски отношения са важни както за двете страни, така и за ЕС като цяло.

През юли миналата година лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че Полша никога не се е отказвала от компенсации от страна на Германия.

 

Тогавашният министър на отбраната Антони Мачеревич каза, че от правна гледна точка Варшава има всички основания да поиска от Берлин репарации. В последно време в Полша се чуха призиви, че трябва да се искат компенсации не само от Германия, но и от Русия.

 

Идеята за репарации от Германия бе подкрепена и от бившия полски премиер Беата Шидло. Тя бе сменена на премиерския пост през декември от Матеуш Моравецки, който се опитва да подобри трудните отношения между Варшава и нейни европейски партньори, притеснени от състоянието на правовата държава в Полша.

Споделяне

Още от Европа