Външните министри на НАТО се срещат за пръв път от 2019 г.

Външните министри на НАТО се срещат за пръв път от 2019 г.

Министрите на външните работи на 30-те държави членки на НАТО се срещат днес на живо в централата на алианса в Брюксел за пръв път от повече от година, съобщи ДПА.

Те ще направят приготовления за предстояща среща на върха, като обсъдят редица предложения за реформиране на военния блок.

Новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън участва в първата си министерска среща на НАТО. Това може да помогне за рестарт на трансатлантическите отношения, които се влошиха при предишната американска администрация, отбелязва ДПА.

Заради мерките за възпиране на коронавируса последният път, когато външните министри от НАТО се срещнаха на живо, бе през ноември 2019 г.

Срещата ще приключи утре.

Съюзниците ще обсъдят бъдещето на мисията на алианса в Афганистан, но не се очаква да бъде взето решение.

При взимането на решение за изтегляне от Афганистан САЩ ще се съобразят с мнението на съюзниците в НАТО. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън при пристигането си в централата на алианса за двудневното заседание.

Ще напуснем Афганистан заедно, когато дойде времето за това, добави той. Тук съм, за да чуя мнения. Влязохме в Афганистан заедно и заедно ще напуснем, посочи Блинкън, като отбеляза виждането на президента на САЩ Джо Байдън, че ще бъде трудно изтеглянето да се осъществи до 1 май, както настояват талибаните.

Блинкън добави в отговор на въпрос на пресконференция, че ще потвърди пред германския външен министър Хайко Маас становището на САЩ срещу разширяването на газопровода "Северен поток". Очаквам въпросът да бъде част от разговорите с Маас и ще повторя мнението на президента Байдън, че газопроводът е нещо лошо за Европа и за САЩ, противоречи на целите за енергийна сигурност, насочен е срещу Украйна, Полша и други страни, добави Блинкън.

Споделяне

Още от Свят