Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

Министрите на външните работи от Европейския съюз остро осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. Общо бе мнението, че предприетите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ограничени въздушни удари по цели в Сирия, свързани с производство и съхранение на химическо оръжие, имат за цел единствено да предотвратят нови атаки с такива вещества.

Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани бяха основните теми на Съвета "Външни работи", който се проведе в понеделник в Люксембург. България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Министерството на външните работи.

Външните министри потвърдиха позицията на ЕС, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия.

 

"Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева", каза Захариева пред колегите си.

 

"ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Даваме сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на ООН за плавен политически преход. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока", добави тя.


В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.

Министър Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН.

Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.

Екатерина Захариева благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия. "Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие", заяви тя.

Западните Балкани също бяха сред водещите теми от дневния ред на Съвета. Министрите изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между Белград и Прищина, като подчертаха необходимостта от решаване на проблемите чрез диалог. Подчертана бе важността на присъединяването на държавите от Западните Балкани към позициите на ЕС по линия на Общата външна политика и политика за сигурност.

Министър Екатерина Захариева информира колегите си за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Нейната цел е да отправи ясно политическо послание за подкрепа, както и да потвърди европейската перспектива на целия регион.


Първите дипломати на 28-те обсъдиха също развитието на отношенията с Русия, като потвърдиха позицията на ЕС, че пълното изпълнение на договореностите от Минск остава ключово условие за съществена промяна в отношенията.

 

ЕС разединен относно Иран


Държавите членки на Европейския съюзсе оказаха разединени в позициите си относно евентуални нови санкции срещу Иран заради ракетната му програма, предаде Франс прес.
Президентът Доналд Тръмп поиска ЕС да наложи нови ограничителни мерки на Ислямската република, за да не излязат САЩ от ядреното споразумение с Техеран, припомня АФП.

"Не очаквам решения по този въпрос днес", заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини след пристигането си в Люксембург за срещата на външните министри от ЕС. Тя напомни, че вече има действащи санкции срещу Иран.

"Темата не е важна точка в дневния ред", каза на свой ред австрийската министърка по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи Карин Кнайсъл.

Аналогично беше изказването на белгийския министър на външните работи и европейските въпроси Дидие Рейндерс. "По мое мнение това не е първият приоритет", заяви той и добави, че решението в Сирия няма да е военно, а политическо и заради това е необходим диалог с Иран и Русия.

Германският министър на външните работи Хайко Маас обаче изрази недоволство от поведението на Техеран.

"Ние сме разтревожени от ролята, която играе Иран в региона, и от неговата програма за балистични ракети", подчерта той и добави, че трябва да се обсъди позицията по този въпрос, без да уточни дали иска нови санкции.

Според анонимен дипломат от ЕС бездействието спрямо Иран не е решение, отбелязва АФП. По думите му не става дума за отказ от ядреното споразумение, а за действия в неговите рамки. Палитрата от възможности в тази насока според него е богата, наказателните мерки са разнообразни и трябва да се прецени в кой санкционен списък да се добавят имена.

Според люксембургския външен министър Жан Аселборн външната политика на Иран и неговата балистична програма не отговарят на духа на ядреното споразумение. Той не изключи възможността да бъдат предприети евентуални действия, за да бъдат успокоени американците, но също така предупреди, че не бива да се допуска кардиналната грешка да се настройва враждебно Иран.

Аселборн посочи още, че не става дума за прекъсване на отношенията с Иран и изрази увереност, че Европа ще направи всичко за запазване на ядреното споразумение.

Люксембургският министър каза още, че ако американците напуснат споразумението, това би било огромна грешка и изрази увереност, че в САЩ има компетентни хора, които знаят как да обяснят на президента Тръмп последиците от подобно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят