Външните министри от ЕС официално одобриха разширяването през 2004 г.

Външните министри от Европейския съюз официално дадоха зелена светлина за приемането на 10 нови членки през пролетта на 2004 г.

"Това решение открива пътя за подписването на договора за разширяване в Атина на 16 април. В края на процедурите по ратификация десетте държави ще станат членки на съюза на 1 май 2004 г.", се казва в декларация, приета на срещата на министрите в Люксембург.

По-нататък в текста се посочва, че това е "най-амбициозното разширяване" на ЕС от създаването му. Според външните министви от ЕС десетте държави, които ще се присъединят - Полша, Унгария, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения, Малта и Кипър, "споделят историята, наследството и културата на европейското семейство".

Министрите на външните работи се обявиха за подобряване на отношенията между ЕС и държавите, които след разширяването ще граничат със съюза. Те подчертаха, че не искат "нови демаркационни линии в Европа".

Срещата премина под знака на подновеното напрежение в Близкия изток редвид отношенията между САЩ и Сирия.

Вашингтон обвини Сирия, че подпомага бягството на иракски ръководители, както и че притежава химическо оръжие. На срещата в Люксембург не участва ръководителят на британската дипломация Джак Стро.

Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?