Външните министри от ЕС приеха само препоръка за статута на Сърбия

Окoнчателното решение бе блокирано от Румъния

Външните министри от ЕС решиха, след повече от шест часа дебати, да препоръчат на Европейския съвет да даде на Сърбия статут на кандидат за членство на предстоящата среща на върха на съюза на 1 и 2 март, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

Външните министри трябваше днес да вземат решение за статута на Сърбия, което Съветът на ЕС на ниво президенти и премиери на страните членки само да потвърди. Вместо решение външните министри приеха препоръка.

С това решението на практика е предоставено на Европейския съвет. От общо 27 страни членки 26, включително и Германия, се обявиха за даване на зелена светлина на Сърбия, а изненадата бе твърдата позиция, която Румъния заради въпроса за влашкото малцинство в Сърбия.

Румънската делегация неочаквано отказа да подпише споразумението с искане за гаранции, че правата на малкото етническо влашко малцинство в Сърбия ще бъдат защитавани по-добре. Букурещ заяви, че иска да има дискусия по този въпрос на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, на която се очакваше да бъде одобрен формално статутът на Сърбия, казват дипломати, цитирани от Ройтерс.

В Сърбия живеят около 30 000 етнически румънци. Някои представители на 40-хилядното етническо влашко малцинство в страната също се считат за румънци, докато други власи се възприемат за сърби. Румънският президент Траян Бъсеску каза в края на миналата година, че Сърбия трябва да даде на етническите румънци правото да се обучават на румънски език, да посещават румънски православни църкви, да издават вестник на румънски език и да имат румънска телевизия, припомня Ройтерс.

Регионалната телевизия Бор, която предава в Източна Сърбия, където живее по-голямата част от влашкото малцинство, съобщи днес, че ще допълни програмата си със субтитри на влашки. Инициативата ще бъде финнасирана от сръбското министерство на културата.

Някои власи останаха изненадани от намесата на Румъния. "Няма проблеми с положението на влашкото малцинство в Сърбия", каза Радиша Драгоевич, ръководител на Националния съвет на власите. "Румънските власти искат да видят как Белград ни нарича румънци, нашата общност се противопоставя на това".

Букурещ иска Белград да интегрира власите в румънското национално малцинство в Сърбия.. Много от власите обаче се противопоставят на това, защото те не считат, че имат румънски произход, предаде АП.

"Смятам забележките на Букурещ за неоснователни, защото правата на влашкото малцинство в страната не се нарушават", заяви сръбският президент Борис Тадич, допълвайки, че "Сърбия е изпълнила обективно всички условия не само за да получи статут на държава кандидат за членство в ЕС, но и за определяне на дата за начало на преговорите".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?