Външните министри от ЕС също подозират Асад за химическата атака

Конгресът на САЩ решава до две седмици за военна намеса в Сирия, Обама уверява: "Това няма да е нов Ирак или Афганистан"

Катрин Аштън

Външните министри от страните-членки на Европейския съюз са единни в подозренията си, че зад химическата атака от 21 август край Дамаск най-вероятно стои режимът на Башар Асад. Въпреки това те смятат, че преди да се вземе решение за евентуална намеса, трябва да се изчака доклада на инспекторите на ООН.

Това заявиха пред световните медии в събота върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс след среща на външните министри на ЕС в Литва, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който бе на посещение в литовската столица Вилнюс, за да събере подкрепа за евентуални удари в Сирия, коментира, че предаде във Вашингтон опасенията на европейските си партньори, подчертавайки, че страната му все още не е взела окончателно решение по темата.

Републиканската партия в САЩ очаква Конгресът да вземе решение за евентуална военна намеса в Сирия до две седмици, съобщи по-рано в събота АФП, цитирайки лидера на републиканците в Камарата на представителите.

Парламентарният вот по темата е включен във вътрешен документ до конгресмените от Републиканската партия, в който Ерик Кантър е представил график за идните месеци.

"Членовете на Конгреса трябва да очакват разгорещен дебат и вот за разрешаване на военното действие срещу Сирия в следващите две седмици", се казва в документа.

Междувременно американският президент Барак Обама увери по време на седмичното си обръщение до нацията, че евентуална военна намеса в Сирия няма да е "нов Афганистан или Ирак", предаде Ройтерс.

Той заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война, "дори въпреки че войната в Ирак завърши, а войната в Афганистан е към края си". "Именно затова няма да хвърлим войниците си насред войната на други", каза президентът на САЩ.

Той заяви, че ако не бъде даден отговор на химическата атака, ще бъде поставена под заплаха националната сигурност на САЩ и ще се увеличи възможността от бъдещи химически атаки на сирийското правителство, терористични групировки и други страни.

"Ние сме Съединените американски щати. Не можем да си затворим очите за кадри като тези, които видяхме от Сирия", добави Обама.

"Твърди се, че всички признаци сочат факта, че режимът е отговорен", каза във Вилнюс френският външен министър Фабиюс по повод съвместната позиция на ЕС.

Германия ще подпише подкрепеното от 10 държави изявление на Г-20, което призовава за силен международен отговор на вероятната употреба на химическо оръжие в Сирия, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Ройтерс.

"След като видяхме тази отлична и много мъдра позиция на ЕС, канцлерът Ангела Меркел и аз решихме да подкрепим изявлението на Г-20", каза Вестервеле.

В изявлението на двайсетте водещи икономики се настоява за силен международен отговор, но все пак не се отправя призив за военни действия срещу сирийското правителство, каквито иска президентът на САЩ Барак Обама, припомня Ройтерс.

"България постави въпроса тази информация и по-детайлните доказателства в тази посока да бъдат представени по линия на партньорските служби на останалите страни-членки, така че да може да бъде анализирана и от нашите служби и съответно използвана и в рамките на вътрешнополитическия дебат. Ние нямаме основание да се съмняваме, но все пак смятаме, че тази информация трябва да бъде представена", коментира по-рано пред БНР българският външен министър Кристиан Вигенин.

Той призова "да престанем да мерим българската позиция с това до кого се доближава – до американската, до руската и до някаква друга". По думите му българската позиция е в интерес на България и "пришиването ни към една или друга позиция не е коректно".

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?