Външните министри от ЕС ще се срещнат във вторник с държавния секретар на САЩ

Федерика Могерини и Рекс Тилърсън

Външните министри на 28-те страни в Европейския съюз ще се срещнат във вторник с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщи ЕС. Франс прес отбелязва, че според американски медии президентът Доналд Тръмп се готви да уволни Тилърсън.

Срещата на външните министри с държавния секретар в Брюксел е в необичаен формат според АФП. Тя ще се състои точно преди заседание на външните министри на държавите от НАТО също в Брюксел във вторник следобед.

Поканата бе отправена от шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

"Трансатлантическото сътрудничество остава крайъгълен камък на нашата сигурност, стабилност и благоденствие. Затова е изключително важно да има интензивен диалог и силно партньорство със САЩ", написа Могерини в поканата си към европейските министри.

След избирането на президента Доналд Тръмп между САЩ и ЕС възникнаха редица разногласия по въпроси като борбата с климатичните промени, свободната търговия и ядреното споразумение с Иран.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Белият дом работи по промени в кабинета, които може да настъпят в близките седмици. Една от тях е поемането на Държавния департамент от сегашния директор на ЦРУ Майк Помпейо.

След Брюксел Тилърсън ще отиде във Виена на министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?