ЕК очаква доклад за "допълнителните" 350 000 бюлетини

Външните наблюдатели: Легитимността на бъдещия парламент е накърнена

ОССЕ: Прокурорите свършиха добра работа, разследванията да бъдат довършени

Представителите на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), сн. БГНЕС

Международните наблюдатели в България признаха резултата от изборите за легитимен, но отчетоха купуване на гласове и други нарушения. Те призоваха да продължаванията разследванията за изборни измами и обявиха, че са шокирани от нивото на дискредитиране на институциите.

Освен това смятат, че липсата на равен шанс между участвалите партии е поставила под съмнение легитимността на следващия парламент.

"Тази равнопоставеност е по-добра от предишни пъти, но не може да се говори като цяло за честни избори. Парите изиграха твърде голяма роля, твърде много хора се страхуваха и им бе оказван натиск. В този смисъл, легитимността на следващия парламент е накърнена“, заяви в понеделник Андреас Грос, ръководител на групата наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

По тази причина не може да се говори за 100 процента свободни и прозрачни избори, смята Грос. Според него много граждани не са участвали в изборите, защото нямат доверие в институциите.

Европейската комисия няма да излезе с официален коментар за изборите преди да има окончателни резултати, но заяви, че очаква още тази седмица информация за разследването на откритите 350 000 бюлетини в печатницата "Мултипринт".

"Работа на българските власи е да установят фактите и да направят така, че всяка манипулация на изборите да бъде отчетена. Важно е властите да разследват възможните нередности, все още резултатите не са окончателни, преброяването на гласовете не е приключило. Дотогава не можем да се произнесем, трябва търпение", заяви говорителят на Европейската комисия Пия Хансен в понеделник.

Тя добави, че засега комисията не може да даде оценка на изборите и на това дали са били прозрачни, тъй като отчитането на резултатите не е приключило. Тя каза, че ЕК няма наблюдатели на място, но има други наблюдатели, които ще докладват.

ОССЕ: Прокурорите свършиха добра работа, да продължи разследването

Ръководителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Миклош Харасти призова съдебните разследвания да бъдат довършени.

"Прокурорите свършиха добра работа. Успешното приключване на разследването по случая с бюлетините е предпоставка за поправянето на щетите, нанесени върху доверието в политическия процес. Купуването на гласове не беше спряно. От външна гледна точка не разбираме защо е толкова трудно да се премахне този феномен", заяви Харасти.

Той каза, че е имало сериозни нарушения в страната и за да се върне доверието на гражданите в демократичния процес, цикълът на безнаказаност трябва да се прекъсне.

"Но трябва да се добави, че имаше сериозни нарушения в страната. За да се върне доверието на гражданите в демократичния процес цикълът на безнаказаност трябва да се прекъсне. Купуването на гласовете не можа да се спре, затова остава проблем в общественото съзнание, засилва съмненията", каза Харасти.

Неравнопоставеност между партиите и пак проблеми с медиите

Оуен Мърфи, специален координатор на наблюдателите на ОССЕ, каза от своя страна, че в деня на изборите е имало ред и дисциплина, но при броенето имаше проблеми поради големия брой застъпници. Мърфи констатира също, че моделът на финансиране на политическите партии е един от определящите фактори, създали чувство за неравнопоставеност между политическите сили.

Според наблюдателите въпреки добрата организация на изборите от страна на ЦИК е имало доста нарушения в предизборната кампания и сериозни препятствия по независимостта на РИК и СИК.

Председателите на РИК бяха почти изцяло с председател от управляващата до скоро партия. Забраната за агитация на майчин език пък е нарушение на правата на малцинствените групи.

Някои частни медии създадоха условия за неравнопоставеност чрез платени предизборни съобщения, които не винаги са били обявявани като такива, допълни Оуен Мърфи.

Според наблюдателите медийната среда по време на предизборната кампания е била плуралистична, но е липсвала прозрачност относно собствеността на медиите.

Обществените радио и телевизия и някои частни медии са осигурили безплатно време за изява на кандидатите, но голям дял от информацията по време на предизборната кампания е трябвало да бъде излъчена и напечатана срещу заплащане и това е създало неравностойно поле за участие на политическите сили, допълниха наблюдателите.

ПАСЕ: Много граждани не се довериха на институциите

Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ в България, заяви, че наблюдателите са шокирани от нивото на дискредитиране на институциите и от степента, в която гражданите не вярват на институциите.

"Изборите не бяха честни по начина, по който трябва да бъдат, всеки участник трябваше да има честна и равна възможност в политическото състезание. Парите имаха твърда голяма роля, твърде много хора се страхуваха, много други изпаднаха в състояние на депресия, не изразиха гласа си", заяви Грос.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Колко време давате на новия парламент?