Външният министър: България не разнася шербет или кафе по време на европредседателството

"Нелепа шега" е предложението на говорителката на руското външно министерство към Борисов, каза Захариева

Външният министър: България не разнася шербет или кафе по време на европредседателството

"В никакъв случай България не разнася шербет или чай, или кафе по време на българското председателство". Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ по повод коментар на президента Румен Радев за предстоящата среща между ЕС и Турция на 26 март във Варна. Според държавния глава България трябва да настоява за своите интереси, а не да разнася шербет на тази среща.

Според Захариева фактът, че България организира такава среща, е голям успех за българската външна политика и че президентът не е поканен защото такъв е форматът на срещата.

Захариева нарече "нелепа шега" предложението на говорителя на външното министерство на Русия премиерът Бойко Борисов да получи руско гражданство, за да може да гласува на предстоящите президентски избори в Русия.

Захарева изрази съжаление, че името на депутата от ДПС Делян Пеевски "постоянно се завърта".

Срещата ЕС - Турция във Варна

Предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган във Варна е съвместна инициатива на българския премиер Бойко Борисов, като председателстващ Европейския съвет, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, каза Захариева.

На тази среща ще има възможност да се обсъдят като цяло отношенията ЕС–Турция, в това число, разбира се, въздържането от намеса във вътрешните работи на всички държави, в които има турски граждани, допълни тя.

Въпросите, които президентът Румен Радев призова премиера да зададе на Ердоган, са много важни, но те се поставят на двустранните срещи, не на ниво медиатори, заяви Захариева.

Държавният глава каза, че няма да се натрапва там, където не е канен, но призова Борисов да постави пред Ердоган въпросите за ненамеса във вътрешните ни работи, в изборния процес, в духовния живот на българските мюсюлмани и за компенсации за тракийските бежанци.

На въпрос дали Радев е поканен, външният ни министър отговори, че президентската администрация е информирана за всяко действие. Когато има посещение на ниво премиер или външен министър, винаги информираме президента и той, ако има желание, се среща с тях, каза Захариева.

Тя посочи, че тепърва предстои да се уточни форматът на срещата, но "така или иначе това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната държава, не е формат на лидерите".

Ако президентът има желание да се види с Ердоган, това ще се осъществи, каза Захариева.

Напрежението между президент и премиер не е приятно

За поредното напрежение между премиера и президента първият ни дипломат коментира: "Не е приятно, мислех, че институциите работят добре и се надявам, това напрежение да се успокои и да продължим за доброто на България".

Захариева каза, че не може да си обясни какво е предизвикало реакцията на президента. "Мисля, че премиерът беше доста доброжелателен, така че надявам се да се изчистят тези напрежения и не бих казала, че е полезно за някого", заяви външният ни министър.

Първо Борисов в интервю за бТВ каза, че началникът на кабинета на президента Иво Христов е работил в телевизия на Пеевски. Христов отрече, както и депутатът от ДПС. Последва отговор от президента, който попита Борисов дали е имал срещи с Пеевски, общи бизнес интереси и продължава ли да разпределя обществени поръчки в полза на депутата. На път за Мюнхен от летището премиерът призова държавния глава, ако има доказателства да ги внесе в прокуратурата.

В спора между двамата Пеевски излезе с официална позиция, в която призова премиер и президент да се разберат като "големи момчета".

Захариева каза, че не може да коментира думите на Пеевски и добави, че за съжаление името на депутата постоянно се завърта

За руската оферта към Борисов – "нелепа шега"

По повод предложението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде руско гражданство, за да гласува на президентските избори в Русия, Захариева каза, че това е "нелепа шега".

Тя подчерта учудването си, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изказването на Борисов, че "в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия".

Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител, каза Захариева.

Споделяне

Още от България