Външният министър: Изборите зад граница не се организират по цивилизования начин

"Дай боже един ден да станем като естонците". МВнР призова поне за гласуване по пощата (видео)

Светлан Стоев, сн. БГНЕС

Служебният външен министър Светлан Стоев разкритикува политиците за организацията на изборите зад граница и Централната избирателна комисия, която не отразява препоръките на министерството му.

"Този начин, по който се организират изборите – било то с бюлетини, било то с машини, не е цивилизованият начин за изборен процес зад граница. Най-често срещаният начин е гласуването по пощата", каза Стоев на брифинг в понеделник.

"Дай боже един ден да станем и като естонците – да можем да гласуваме и електронно", добави той.

Гласуването по пощата се обсъждаше при последните промени в Изборния кодекс, но в крайна сметка отпадна.

Стоев коментира, че ако искаме съвременен Изборен кодекс, е крайно време да се съобразим с препоръките на международните наблюдатели.

Външният министър отбеляза, че много малко от нещата, които МВнР е предложило на ЦИК, са взети под внимание.

"Аз съм присъствал на заседания на ЦИК. Мисля, че понякога темите, които се обсъждат, и начинът, по който се обсъждат, не би трябвало да бъде този, който да дава лице на българския изборен процес", посочи той.

МВнР очаква от ЦИК спешно да се определи окончателният състав на секционните комисии и второ - хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са преминали подготовка и няма методически указания.

Трябва да се изясни и как ще отчита гласуването в секциите, в които вотът ще е с машини.

Стоев съобщи, че вече са доставени всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства. До края на седмицата машините ще са в съответните секции.

Той коментира, че сега има двойно повече секции от последните избори на 4 април, като условията и сроковете за изпълнение на ангажиментите от страна на МВнР са били едни и същи.

"Това за МВнР означаваше двойно повече работа при един и същ човешки ресурс", отбеляза той.

Постоянният секретар Иван Кондов съобщи, че в 68 държави ще се проведат изборите, при 784 обявени секции от ЦИК, като за две секции се чакат разрешения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?