Външният министър: Метин Казак е много добре приет в Катар

Външният министър: Метин Казак е много добре приет в Катар

Предложеният от правителството за посланик в Катар бивш евродепутат от ДПС Метин Казак е много добре приет в арабската страна, твърди външният министър Даниел Митов.

Това стана ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, публикувана в петък. "Това, което е важно да се каже, е, че той като заместник-член и член на Комисията за външни работи беше член на групата за приятелство с държавите от Персийския залив и специално в Катар неговата кандидатура е много добре приета. Затова споменах и министъра на външните работи на Катар, с когото съм говорил специално", посочил Митов, отбелязвайки, че е имал възможност да говори с катарския първи дипломат в египетската столица Кайро.

"Отношенията ни са много интензивни напоследък, но всички намерения, които са били заложени до момента, някак си не вървят, защото там практически човекът, който е бил временно управляващ – Мирослав Зафиров, прекъсва по собствена инициатива правоотношението си и загубва качеството на служител от дипломатическата служба на Република България. Той просто отива на друга работа и напуска", обяснил Митов.

Кандидатурата на Казак е приета от правителството без възражения.

Метин Казак е брат на депутата от ДПС Четин Казак. Двамата братя са довереници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който преди повече от 20 години им издействал стипендии, за да учат международно право в Бургундския университет. Към днешна дата Четин Казак има зад гърба си четири депутатски мандата и се готви за пети, като в предишния парламент бе председател на една от най-важните комисии – правната.

Метин Казак, който пък от 2007 г. неизменно бе избиран за евродепутат от ДПС, изненадващо изпадна от евролистите на движението на последните евроизбори през май т.г. Още тогава негови съпартийци коментираха, че го очаква "кариера в ново поприще".

За посланическото му назначение, договорено между президента и ДПС, се заговори малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет.

Според някои източници изпращането на Метин Казак в Катар е част от по-стратегически сценарий на ДПС, свързан с готвено оттегляне на депутата от партията Делян Пеевски в същата държава.

Споделяне

Още по темата

Още от България