Външният министър на Израел призова премиера да подаде оставка

Външният министър на Израел призова премиера да подаде оставка
Израелската външен министър Ципи Ливни съобщи в сряда, че е приканила премиера Ехуд Олмерт да подаде оставка след доклада за грешките в миналогодишната война в Ливан.

Тя допълни, че това ще е “лично решение” на Олмерт, който е под силен натиск след оповестяването на междинния доклад за атаката срещу въоръжената групировка Хизбула в Ливан.

Ръководителят на политическата коалиция Кадима на премиера Олмерт също призова за оставката му във връзка с независимото разследване, което разкрива сериозни грешки на премиера за продължилата месец война.

“Опитвам се да убедя членовете на Кадима да се обърнат към министър-председателя и да поискат оставката му за доброто на страната, на партия Кадима и за негово собствено добро”, каза председателят на коалицията Авигдор Ицхак пред израелското военно радио. “В светлината на разкритията от доклада, премиерът няма друг избор, освен да подаде оставка”, допълни той.

Преди началото на седмичното заседание на Съвета по сигурността в сряда обаче Олмерт призова за търпение.

“Членовете на комисията посочиха ясно, че основният проблем е да се извлекат поуки от грешките”, обясни той.

“По мое мнение това е основно задължение на това правителство – правителство, което е отговорно за грешките е също така отговорно за тяхната корекция. Всички, които се разбързаха да правят политически дивиденти от това, аз съветвам – успокойте се”, добави Олмерт.

АП отбелязва, че думите на Ципи Ливни, която е сред най-популярните израелски политици и е смятана за основен съперник на Олмерт за лидерския пост Кадима, са сериозен удар върху премиера.

Самата Ливни заяви, че ще остане в правителството, за да гарантира, че ще бъдат направени положителни промени. Според нея сегашната управляваща коалиция може да остане на власт без нови избори.

Според независимия доклад, разпространен в понеделник, Олмерт е избързал с военното нападение, министърът на отбраната Амир Перец е бил неопитен, а бившият началник на Генералния щаб Дан Халуц е действал импулсивно, без да каже, че израелската армия не е подготвена за война по суша в Ливан.

Ейтан Кабел, член на правителството от коалиционната Партия на труда, подаде оставка във вторник, след доклада на комисията, и призова премиера да го последва.

“Обществото загуби доверие в министър-председателя Ехуд Олмерт. Аз не мога да остана в правителство, оглавявано от Олмерт”, каза той.

Споделяне

Още от Свят