Външният министър на Полша: Въпросът за репарациите от Германия не е закрит

Външният министър на Полша Яцек Чапутович

Полша не може да се съгласи с мнението на германските власти, че въпросът за репарациите за щетите, причинени ѝ през Втората световна война, е закрит, каза в четвъртък външният министър Яцек Чапутович в слово по случай 75-годишнината от Варшавското въстание, която се отбелязва с възпоменателна церемония.

"Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от онзи, който ги нанесе. Поляците сами, със своите усилия и труд, възстановиха разрушената си столица, - каза Чапутович. - Този факт е ярка илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на поляците да признаят въпроса за репарациите за закрит."

Външният министър на Германия Хайко Маас, който участва в церемониите във Варшава по случай годишнината, каза на пресконефренция по-рано днес, че "въпросът за репарациите е закрит". А по-късно, в реч в музея на Варшавското въстание, той поиска прошка от поляците. "Срамувам се от онова, което германци, действащи от името на Германия, причиниха на Полша, - каза Маас. - Срамувам се също така, че тази вина се премълчаваше дълго време след войната."

Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на управляващата партия "Законност и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от компенсации от Германия. Според тогавашния министър на отбраната Антоний Мачеревич, от правна гледна точка Варшава има всички основания да иска репарации от Берлин.

Варшавското въстание започна на 1 август 1944 г. и бе потушено от нацистите до 2 октомври. През това време те напълно разрушиха града и избиха около 200 000 негови жители.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?