Външният министър на Саддам Хюсеин моли Обама да продължи окупацията на Ирак

Най-влиятелният заместник на иракския диктатор Саддам Хюсеин - бившият външен министър Тарик Азиз заяви в интервю за в. "Гардъин", че изтеглянето на американските войски от Ирак ще е пагубно за страната и призовава президента Барак Обама "да не оставя Ирак на вълците".

В първото си интервю от 2003 година Азиз иска да отправи една молба към

американския президент, когото първоначално приветствал като ярък антипод на Джордж Буш: да продължи окупацията.

"Той не може да ни изостави така. Оставя Ирак на вълците. Когато направиш грешка, трябва и да я поправиш, а не да изоставиш Ирак на произвола", каза бившият министър.

"Буш и Блеър умишлено лъжеха. И двамата бяха приятели на ционистите. Искаха да унищожат Ирак в интерес на Израел, а не на САЩ и Великобритания. Тук не остана вече нищо. Саддам градеше Ирак в продължение на 30 години, а сега страната тъне в разруха. Има повече болни от преди, повече гладни. Липсват основни обществени услуги. Хора биват убивани всекидневно с десетки, ако не със стотици. Ние сме жертва на Америка и Великобритания. Те погубиха страната ни", заяви още Азиз.

Той посочва още, че Иран е бил най-големият враг на Ирак. "Не биваше да отстъпваме пред него независимо от цената. Сега Иран разработва оръжейна програма. Всички го знаят и никой не прави нищо. Защо?", попита Азиз.

Той твърди, че заедно със Саддам били убедени в края на 2002 г., че САЩ ще

нахлуят в Ирак. Азиз и бившият президент били шокирани от събитията от 11 септември 2001 г.

"Ние бяхме против тези действия, но по онова време не разговаряхме с американското правителство. Саддам Хюсеин ме повика и каза, че иска да напиша писмо до Рамзи Кларк (тогавашния министър на правосъдието на САЩ), в което да заявя, че осъждаме нападението. Така и направих, казва Азиз. Тогава обаче той не можел да предвиди, че всичко тези събития ще доведат до падането на Багдад след 18 месеца", каза още Азиз.

Седемдесет и четири годишният Тарик Азиз, единственият християнин от приближените на Саддам, се предаде на американските военни в края на април 2003 г. и бе затворен в американския център за задържане край Багдад, Кемп Кропър. Миналия месец той бе предаден на иракските власти. От миналата година Азиз излежава 15-годишна присъда за ролята си в екзекуцията през 1992 г. на 42-ма търговци, обвинени в спекула. Осъден е също на седем години затвор във връзка с принудителното изселване на кюрди в Северен Ирак, а неотдавна му бяха повдигнати и обвинения в разхищение на държавни средства.

"Аз разбира се, бях член на съвета на Революционния команден съвет на Ирак, лидер на партията Баас, вицепремиер, външен министър - заемал съм всички тези постове", каза Азиз.

Той обаче твърди, че е бил безсилен да се противопостави на волята на лидера, комуто служел, и че няма вина за кръвопролитията, причинени от режима. "Всички решения вземаше президентът Саддам Хюсеин. Аз заемах политически пост, не съм участвал в нито едно от престъпленията, в които бях лично обвинен", заяви Азиз пред британския всекидневник.

Споделяне

Още от Свят