Външният министър отхвърли промяна в политиката на България заради инцидента с Гърдев

Инцидентът в Ирак с българския военнослужещ Гърди Гърдев не е причина за цялостна промяна на външнополитическата концепция на България, бе категоричен в неделя министърът на външните работи Соломон Паси.

Провал на преговорите между шиити и кюрди за новото иракско правителство

Само дни преди първото заседание на новоизбрания иракски парламент, преговорите за съставяне на ново иракско правителство между кюрдските лидери и шиитския съюз са се провалили, съобщи Ройтерс в неделя. Агенцията цитира висши представители от двете страни.

още

В предаването "В десетката" на Би Ти Ви Паси коментира, че със сигурност много неща могат да се подобрят в координацията между коалиционните сили в Ирак, в екипировката и подготовката на българските военни, които участват в контингента ни там, но това не е причина за промяна на външнополитическите приоритети на страната. Външният министър отново напомни, че решението за българското участие ще бъде взето заедно с останалите ни партньори в коалиционните сили и зависи най-вече от желанието на новата власт в Ирак след първите свободни избори в страната на 30 януари т.г.

В събота българското министерство на отбраната разпространи информация за американското разследване на инцидента от 4 март, при който офицерски кандидат Гърди Гърдев загина от "приятелски" американски огън. Информацията е от протокол с данни от проверката, подписан от ген. лейт. Ваинс, командир на многонационалният корпус в Ирак. Документът е предаден на зам.началникът на Генералния щаб ген. лейт. Атанас Запрянов, който бе в Багдад.

Според информацията, американските военни от радиорелейния пост №5 на пътя "Тампа" не са положили достатъчно усилия, за да идентифицират спрелите на пътя български Хамър-и и са започнали директна стрелба без предупредителни изстрели, както би трябвало да направят. В този момент американският пост е бил в най-висока степен на бойна готовност, заради предшестващи два терористични акта в близост до него.

Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев добави в събота вечерта пред БНТ, че след като приключат всички действия по разследването, което се очаква да стане официално следващата седмица, назначената от американска страна комисия ще предложи съответни съдебни и дисциплинарни действия за санкция на тези, които са нарушили определените процедури.

Вчера официалните говорители на командването на многонационалните сили в Ирак отказаха да коментират резултати от проверката, преди тя да приключи официално, отказаха и коментар на изявлението на българското военно министерство.

МО и Генщабът се опитват да отклонят вниманието от собствените си проблеми

Американската страна категорично потвърди, че не може да има никакви обвинения към действията на българския патрул, така че няма никакво основание да търсим отговорност от когото и да е от нашите военнослужещи, заяви още шефът на Генщаба ген. Колев.

Официалното признание за причината за смъртта на Гърди Гърдев, което бе прикрито близо два дни от обществото, дойде след разпространението на анонимно писмо в Интернет, според което вина за смъртта на войника имат и действия на българското командване на батальона в Дивания. Ген. Колев веднага определи писмото като опит за дискредитиране на ръководството на армията и започна да търси автора му.

60% от българите искат изтегляне на батальона от Ирак

Между 70 и 77 % от българите смятат, че страната ни не е трябвало да изпраща свой военен контингент в Ирак, сочат данните от две независими едно от друго проучвания на общественото мнение, проведено от "Маркет линкс" и агенция "Скала". Пред БНР бившият зам.военен министър Велизар Шаламанов коментира, че нарастването на обществения натиск за изтегляне от Ирак се поражда от факта, че военното и политическото ръководства на армията не могат да управляват добре тази операция.

още

Министерството на отбраната и Генералният щаб на армията се опитват да отклонят вниманието от проблемите на Българската армия, от проблемите на подготовката, екипировката и ръководството на българския контингент в Ирак. Така коментира последните официални реакции бившият зам.министър на отбраната Велизар Шаламанов, председател на сдружението "Джордж Маршал - България".

Шаламанов напомни, че извън коалиционното взаимодействие, основните проблеми на българския контингент в Ирак са били признати и от шефа на Генщаба в доклада му пред депутатите от парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

Това са проблеми с оборудването, подбора и подготовката на българските контингенти за Ирак, управлението на батальона ни, както и на цялата мисия от страна на военното командване, координацията с партньорите ни в коалицията.

Военното и политическото ръководство на българската армия не може да управлява добре тази операция, заяви Шаламанов в предаването "Неделя 150" на БНР и упрекна шефът на Генщаба, че отделя повече време да си осигури втори мандат начело на армията - сегашният изтича в началото на юни, отколкото за професионалните си задачи.

Неведнъж през тази седмица експерти в областта на сигурността посочиха, че все още не е задействал реално логистичния център за ръководство на български военни мисии в чужбина; че цивилното и военно ръководство на армията се занимава със скъпоструващи и съмнително ефективни проекти за модернизация, вместо да осигури най-добрата екипировка за българските военни зад граница; че модерна радиокомуникационна система "прашасва" в складовете на армията.

Шаламанов посочи, че истината за случая с редник Гърдев, включително и за българските действия и българската отговорност, може да се разбере само ако се проведе разследване от независима парламентарна комисия, която да получи цялата информация. Вчера от СДС обявиха, че още във вторник ще внесат в парламента искане за създаването на такава комисия. Идеята, оповестена от говорителя на партията Николай Младенов, бе подкрепена от депутатката от НДСВ Антония Първанова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Пред БНР днес зам.председателят на ПГ на НДСВ Валери Цеков заяви, че управляващите ще разгледат внимателно докладите от разследването на трагичния инцидент с Гърди Гърдев и тогава ще преценят дали да вземат допълнителни решения или корекции в политическото или оперативното ръководство на армията.

Очакват се информации за злоупотреби и неспазване на процедурите в контингента в Ирак

Скоро ще се появят информации за злоупотреби и неспазване на процедури от българския военен контингент в Ирак, каза също пред БНР фоторепортерът от в. "Нощен Труд" Цветан Томчев.

"Българското военно ръководство крие лошата си кадрова политика, собствения си нисък професионализъм - неща, които българското общество може би в скоро време ще научи. Аз научих за едни много неприятни злоупотреби в контингентите", каза Томчев. Той бе първият български журналист в Кербала след атентата в края на декември 2003 г., при който загинаха петима наши войници, а над 60 бяха ранени. Още преди дни Томчев напомни за случая с база "Индия" и за поведението на българското военно ръководство, което по думите му е прикрило истината за атентата и е оневинило всички отговорни по веригата - за разлика от начина, по който действаха американските военни в случая с Гърди Гърдев.

По думите на журналиста, проблемите на българския батальон в Ирак идват от неспазването на определени правила. "Всичките трагедии са свързани с неспазването на правила. При американците има много точна система. При нас точките на правилата не се спазват", заяви той.

Цветан Томчев посочи, че в Ирак има много информатори, които не желаят да бъдат споменавани, защото са наплашени от военното контраразузнаване, и които са споделили с него редица неща, с които не са съгласни.

"В Ирак нашите контингенти се ръководят от специалисти, завършили с профил "разузнаване", от системата на ВВС. Целият кадрови състав не е подбран качествено, има напрежение между висшия и нисшия състав, в батальона се стига до извращения в борбата за точки, които да им помогнат за издигане в армията след завръщането в България", коментира още журналистът.

Споделяне

Още от България