Външният министър: Отношенията между България и Турция не могат да зависят от ДПС

Даниел Митов, снимка БГНЕС

"Отношенията между България и Турция не могат да зависят от действията на един или друг политик, партия или посланик... Няма скандал в отношенията между двете страни". Това коментира в сряда външният министър Даниел Митов пред бТВ.

“Българската дипломация направи всичко възможно отношенията с Турция да не бъдат повлияни от случващото се в ДПС. Нито една българска партия не може да бъда посредник при външните отношения на България с която и да е страна“, допълни той.

Според него посещението на вече бившия лидер на ДПС Лютви Местан в посолството на Турция е най-вероятната причина за търсенето на разговори по темата от турска страна.

На 30 декември премиерът Бойко Борисов официално призова Турция да не се бърка във вътрешните работи на България. Повод за това стана обаждането на турския премиер Ахмед Давутоглу, който е поискал от Борисов да вземе отношение по повод разцеплението в ДПС. Отделно Лютви Местан призна, че е посетил турското посолство на 23 декември в опит да “осигури собствената си сигурност“ покрай изгонването му от партията. Местан все още не е обяснил от какво е бил заплашен.

"Който е трябвало да бъде извикан е викан, с който е трябвало да бъде разговаряно е разговаряно", каза Даниел Митов в отговор на въпрос как е реагирала България. Той допълни, че е призовал "по съответния начин" турския посланик Сюлейман Гьокче "да преодолее възприятието в българското общество" за намеса от страна на Турция във вътрешните работи на България.

“Поддържането на ефективни отношения с Турция е важно, ние имаме прекалено много теми за разговор в момента, които са свързани с инфраструктурни, транспортни проекти, с икономика“, каза Митов.

Споделяне

Още от България