Външният министър ще спира политическите назначения зад граница

Външният министър ще спира политическите назначения зад граница
Външният министър Румяна Желева даде заявка да спре политическите назначения на дипломати и да контролира стриктно работата на мисиите ни зад граница. В момента се изготвя анализ и кои българските дипломатически представителства не са необходими и могат да бъдат закрити с цел спестяване на средства.

Румяна Желева коментира пред бТВ, че не може хора, чиято връзка с външното министерство е това, че са карали езиков курс там или че допреди няколко месеца са били на депутатската банка, да бъдат изпращани в много отговорни мисии зад граница.

Министър Желева коментира, че според Закона за дипломатическата служба 20% от назначенията могат да бъдат от политически, но в същото време обаче липсва легална дефиниция за това какво означава политическо назначение.

"Амбицията на моят екип е да предложим на вниманието на законодателя такава дефиниция, защото сега се получава така, че всеки може да изчислява по различен начин", посочи Желева.

Тя припомни, че правителството спря вече политическите назначения за дипломати, прокарани в последните дни на кабинета "Станишев" - на бившия евродепутат от БСП Атанас Папаризов за консул в Ню Йорк , на съветника на премиера Станишев по международните отношения Боян Чуков, който трябваше да замине посланик в Скопие, на ексдепутата от НДСВ Мария Ангелиева за консул в Лос Анджелис, на колегата ѝ Теодора Дренска за служител в консулството в Дъблин. Бившият депутат от ДПС Иван Палчев пък няма да бъде консул в Новосибирск.

"Те бяха спрени единствено по причина, че моята амбиция и амбицията на моя екип е да насърчаваме професионализма при изпращането, при определянето на назначенията на ръководителите на нашите задгранични мисии, имам предвид от най-висок ранг посланици и генерални консул", добави Желева и посочи, че назначенията на дипломати от кариерата не са били ревизирани.

Тя обаче пропусна да спомене, че правителството ѝ вече направи друго политическо назначение – това на бившия председател на ДАНС Петко Сертов за консул в Солун. Той бе назначен на мястото на Панталей Спасов, дипломат от кариерата.

Румяна Желева каза още, че работата на мисиите ще бъде стриктно следена от екипа ѝ, за да се осигуряват адекватни услуги за българските граждани зад граница.

Предстои да бъдат закрити и определени дипломатически представителства.

"Закриването на мисии не е самоцел. Това ще бъде направено след сериозен анализ, който обхваща както политическите равнища, политическите аспекти, така и ресурсната обезпеченост и кадровата обезпеченост на мисиите", посочи Желева.

Споделяне

Още по темата

Още от България